Castillo de las Coloradas

Castillo de las Coloradas featuredCastillo de las Coloradas, soms ook wel Torre del Águila genoemd, is een klein kasteeltje dat gelegen is in Playa Blanca. Dit is dan ook tevens de enige echte bezienswaardigheid in deze badplaats, maar wel direct één met een lange geschiedenis. Het is namelijk het enige verdedigingswerk in het zuiden van Lanzarote geweest dat het eiland moest beschermen tegen aanvallen.

Hoewel je er zo langs zou rijden, is het zeker de moeite waard om even te stoppen bij dit kasteel. Een bezoekje is relatief snel gemaakt. Zo leer je niet alleen iets meer over de lokale geschiedenis, het is ook een prachtige plek voor mooie foto’s en een schitterend uitzicht. Ben je in de buurt van Playa Blanca? Zet Castillo de las Coloradas dan zeker even op het to-do lijstje voor een bezoek. Wij vertellen je alvast wat je moet weten, zodat je precies weet wat je bezoekt!

De naam van het kasteel

De naam van het kasteeltje, Castillo de las Coloradas, heeft niet direct iets te maken met waar het gebouw ooit voor diende. Coloradas betekent zoiets als (rood) gekleurde, roodachtige. Je zou dus kunnen zeggen dat de naam vrij vertaald iets betekent als Kasteel van de (rood) gekleurde. De naam is een directe verwijzing naar de kleurrijke stenen die gevonden kunnen worden aan de kuststrook. Deze deze vaak bruin- en roodachtig. Hier verwijst ook de naam van het in de buurt liggende strand en stadje naar. Het kasteeltje of de toren wordt soms ook wel Torre del Águila genoemd. Dit betekent zoveel als de Toren van de Arend.

De geschiedenis van Castillo de las Coloradas

Castillo de las Coloradas Hoewel de namen van het gebouw dus niets te maken hebben met waar het voor diende kent de toren een relatief lange geschiedenis. De bouw van het kasteeltje was in 1741, maar al voor dit jaartal stond er een vesting op deze plek. Het doel van het kasteel was het eiland beschermen tegen overvallen van piraten en andere zeerovers. Hier had Lanzarote in de 18e eeuw veelvuldig mee te maken en deze toren moest daar bescherming tegen bieden.

In 1761 werd de toren echter al zwaar vernield. Dit gebeurde door troepen die uit Algerije kwamen. Hierdoor moest de toren 20 jaar na de bouw al worden herbouwd. Vervolgens heeft het nog tientallen jaren gediend als verdedigingswerk tegen invallen van piraten en andere ongewenste gasten. Tegenwoordig heeft het kasteeltje geen functie meer en is het vooral een mooie plek om te bezoeken, waarbij je direct wat meer leert over de ruwe geschiedenis die het eiland kent.

Castillo de las Coloradas bezoeken

Castillo de las Coloradas op het kasteel Castillo de las Coloradas is vrij te bezoeken en zeker de moeite waard om even bij te stoppen. Je zal hier waarschijnlijk geen dagtocht naartoe maken, maar als je er toch langs komt is het zeker waard om er een tussenstop te maken. Ben je toevallig op vakantie in Playa Blanca? Dan mag een bezoekje bijna niet ontbreken.

Het kasteeltje is vrij te bezoeken en biedt een mooi inkijkje in vroegere tijden, ondanks dat het vrij klein is en je er zo doorheen bent. Wel heb je vanaf deze plek een schitterend uitzicht over zee. Je kan er dan ook een aantal schitterende foto’s maken. Daarnaast heb je vanaf de plek waar Castillo de las Coloradas staat een schitterend zicht over het nabijgelegen Fuertaventura. Dit is één van de beste plekken hiervoor. Je begrijpt dan ook direct waarom juist hier dit verdedigingswerk staat.

Castillo de las Coloradas ligt aan de oostkant van het plaatsje Playa Blanca, eigenlijk als je op weg gaat richting Playas de Papagayo. Daarnaast ligt het vlakbij de haven en de boulevard van de plaats. Na een bezoekje kan je dus lekker door de haven rondstruinen of een hapje eten in één van de gezellige restaurants in de buurt.