El Golfo

Vissersdorp met een bijzonder meer

El Golfo is een klein vissersplaatsje aan de westkust van Lanzarote. Het is gelegen tussen Timanfaya National Park en Los Hervideros. Het plaatsje heeft maar een paar honderd inwoners en is met name bekend van de voormalige vulkaan El Golfo en het groene meertje Lago Verde.

Hoewel je kan overnachten in El Golfo, is dit geen typische badplaats zoals Playa Blanca of Puerto del Carmen. De meeste toeristen zullen dit vissersdorpje dan ook vooral tijdens een dagtrip bezoeken. Een bezoek aan dit dorpje is dan ook zeker de moeite waard door de unieke locatie en de geschiedenis ervan. Wij vertellen je alvast alles wat je moet weten over dit gezellige dorpje aan de westkust van Lanzarote.

Over El Golfo

Het plaatsje El Golfo is vernoemd naar de voormalige vulkaan die dezelfde naam had. Hoewel het dorpje voluit Las Casas de El Golfo heet, staat het overal bekend als El Golfo. De vulkaan die hier ooit lag is inmiddels voor de helft in zee gezonken. De andere helft zie je aan het strand uit het zand opsteken. De rotsformaties die deze vulkaan heeft achtergelaten zijn inmiddels een toeristische trekpleister, waarbij het mogelijk is om de bovenste rand van de krater te bewandelen. De steile vulkanische rotswanden bevatten prachtige kleurschakeringen die een genoot voor het oog zijn.

In het midden van de voormalige krater ligt een klein, groen meertje, El Lago Verde genaamd. Het water is niet chemisch gekleurd, maar op een natuurlijke manier. Een uniek beeld en de grootste trekpleister van het dorp. De groene kleur wordt veroorzaakt door algen die in het water zitten. Het meertje wordt gevuld door zeewater dat ondergronds naar de plas toestroomt. Als je optimaal wil genieten van dit natuurfenomeen raden we je aan om op een strakblauwe dag te gaan. Des te feller de zon schijnt, des te feller is de groene kleur van het meer. Helaas is het verboden om het meertje te betreden.

Restaurants in El Golfo

Als je een hapje wil eten tijdens een bezoek aan El Golfo, zit je helemaal goed. Zeker voor heerlijk, verse visgerechten zit je in deze plaats perfect. Hoewel het dorpje zeer klein is, zitten er toch meer dan tien visrestaurants. Deze serveren veelal de dagvangst. Wie minder van de vis- en schaaldieren is zit nog steeds goed. Er staan vaak ook verschillende gerechten met vlees of gevogelte op de kaart. Zelfs vegetarische gerechten zijn steeds meer in opkomst in deze hoek van het eiland.

Stranden van in en rond het vissersdorp

El Golfo telt enkele zeer kleine stranden, maar deze staan in schril contrast met de stranden in de grotere badplaatsen. De stranden zijn voornamelijk erg populair voor fotografen. De stranden zijn namelijk zwart. In combinatie met de heldere oceaan en bruinrode kleuren van de rotsformaties, geeft dit een prachtig beeld. De stranden zijn minder toegankelijk om lekker op te liggen bruinbakken. Hoewel dit natuurlijk wel kan, zal je de stranden nooit vol zien liggen.

Verblijven in El Golfo

Hoewel het mogelijk is om te overnachten en verblijven in het visserdorpje, zijn er geen grote resorts of hotels. Er zijn enkele drie sterren hotels in El Golfo, evenals een aantal Airbnb-accommodaties. De prijzen hiervan liggen doorgaans een stuk lager dan in de grotere badplaatsen. Vaak kan je al overnachten voor zo’n €70 tot €100 per nacht.

El Golfo bezoeken

Als je El Golfo wil bezoeken raden we je aan dit te combineren met een bezoek aan Los Hervideros en/of Timanfaya National Park en Salinas de Janubio. Ideaal is om de lunch te plannen in dit vissersdorpje en te genieten van één van de lokale visgerechten. Tijdens een dagtrip naar dit deel aan de westkust leer je veel te weten komen over het ontstaan van dit vulkanische gebied en de zoutwinning die hier plaatsvindt. Bij geen van de trekpleisters zal je langer dan een dagdeel zijn, vandaar dat het ideaal is om dit te combineren.

De mooiste tours langs El Golfo

Veelgestelde vragen over het dorpje El Golfo

Wat ons betreft zeker! Hoewel het plaatsje niet groot is laat het een bijzonder stukje Lanzarote zien. Het meertje is een schitterend overblijfsel van hoe het eiland gevormd is en je kan er heerlijk eten met lokaal gevangen vis.

Hoe lang je nodig hebt om El Golfo te bezoeken is voornamelijk afhankelijk van wat je er wil doen. In principe heb je aan een uurtje voldoende om alles te zien, inclusief El Lago Verde. Wij raden echter aan om er ook wat te gaan eten, hou dan een uurtje of 3 aan.

Naast wat je in het vissersdorpje zelf kan doen is er ook in de omgeving voldoende te zien. Niet voor niets komen veel dagtochten hier langs. Zo heb je een schitterend uitzichtpunt vlakbij, Los Hervidores, en is ook Yaiza relatief in de buurt.