El Lago Verde

El Lago Verde featured Op een steenworp afstand van het kleine kustplaatsje El Golfo ligt één van de bekendste bezienswaardigheden van Lanzarote: El Lago Verde. Zoals de naam al doet vermoeden is dit meer groen gekleurd. Sterker nog, de kleur van het meertje is gifgroen. Gelukkig is het meertje zelf niet giftig. De groene kleur wordt namelijk niet veroorzaakt door zwavel of een andere (chemische) stof.

Het bezoeken van het groene meer is volledig gratis en is mede daardoor één van de populairste plekken om te bezoeken. Wel raden we je aan om overdag het meertje te bezoeken. Tijdens de schemering en in het donker is de groene kleur slecht zichtbaar. Het meest heldere zicht heb je halverwege de middag, zo tussen 14:00 en 16:00 uur. De zon staat dan het beste. Alles over El Lago Verde en het bezoeken ervan leggen wij je in dit artikel uit!

Waardoor kleurt El Lago Verde groen?

El Lago Verde vulkanische rots De vraag die het meest om El Lago Verde heen hangt is vrij vanzelfsprekend: waarom kleurt dit meertje groen? Het meertje kleurt groen door de algen die in het water leven. Ondergronds wordt het meertje continue bijgevuld met zeewater. Het water is dus ontzettend zout. De algen die in het zoute zeewater leven hebben een groenige kleur.

Ondanks dat de oorzaak van de groene kleur misschien minder spannend is dan je zou verwachten, doen er toch allerlei verhalen de ronde. De meest bekende is dat de groene kleur van het meer komt doordat er extreem veel zwavel in het meer zit. Reden hiervoor zou het vulkanische gebied zijn. Hoewel het klopt dat in vulkanische gebieden er meer zwavel en andere stoffen aanwezig zijn die een groenige kleur zouden kunnen afgeven, is dat in dit geval niet de oorzaak.

El Lago Verde bezoeken

Een bezoek aan El Lago Verde is bijna vaste prik tijdens een tour over het eiland. De meeste toeristische tours komen langs deze plek, maar er zijn ook veel toeristen die de plek op eigen houtje bezoeken. Een bezoek aan het meer is volledig gratis.

Als je de locatie wil bezoeken zal je in eerste instantie om de krater heen rijden. Via deze weg kom je bij het kleine vissersdorpje El Golfo. Hier ligt een redelijk ruim parkeerterrein waar je de auto kan wegzetten. Vanaf daar is het enkele honderden meters naar het meertje lopen. Het wandelpad is netjes opgezet en relatief makkelijk begaanbaar voor de meeste mensen. Helaas is dit niet van toepassing voor buggy’s, kinderwagens of rolstoelen. Via het pad kom je uit bij een mooi uitzichtpunt. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over het meer, de vulkanische rotsen en natuurlijk de oceaan.

El Lago Verde afscherming Voor wie het meer van dichterbij wil zien is een afdaling gemaakt. Via deze afdeling kom je op het strand dat El Lago Verde van de zee scheidt. Er staat hier een soort van afscheiding die bestaat uit touw dat is gespannen tussen verschillende paaltjes. Hier staan ook bordjes bij dat je niet verder mag. Je kan het meertje dus tot op enkele meters naderen, maar mag er niet in of het aanraken. Alleen zo kan gegarandeerd worden het meer onaangetast blijft.

In de buurt van het meertje

Een bezoek aan het meertje zal geen hele dag duren. Vandaar dat veel mensen een bezoek aan El Lago Verde plannen in combinatie met het bezoeken van bijvoorbeeld El Golfo of een andere plaats of bezienswaardigheid in de buurt. Zo ligt iets ten zuiden van het meertje de rotsformatie Los Hervideros. Ten oosten ligt volgens vele de mooiste plaats van Spanje, Yaiza. Iets ten noorden ligt weer het Nationaal Park Timanfaya. Kortom, genoeg te doen in de buurt van dit bijzondere meer!