Cueva de los Verdes

Een bijzonder vulkanisch grottenstelsel

De Cueva de los Verdes is één van grootste toeristische trekpleisters op Lanzarote. Hoewel dit schitterende grottenstelsel met lavatunnel goed laat zien hoe het hele ontstaan is, is dit specifieke deel nog niet zo heel oud. Het stelsel is zo’n 4000 jaar geleden ontstaan. Toch zie je mooi hoe de vulkanische activiteit het eiland heeft gevormd.

De gangen zijn adembenemend en zeer bijzonder om te zien. De gangen en ruimtes verschillen enorm qua hoe hoog en breed ze zijn. Sommige stukken zijn wel 50 meter hoog en 15 meter breed. Wil je een bezoek brengen aan Cueva de los Verdes? Wij vertellen je precies wat je moet weten voor een bezoek aan deze trekpleister!

Wat is Cueva de los Verdes?

Cueva de los Verdes is een grottenstelsel op Lanzarote. Dit grottenstelsel is gevormd door vulkanische activiteit op het eiland. Specifiek door de vulkaan La Corona. De lavatunnel van het grottenstelsel loopt dan ook van de krater van de vulkaan tot aan de kust bij Jameos del Agua, een andere bezienswaardigheid van het eiland. Het totale grottenstelsel is zo’n 6 à 7 kilometer lang, maar niet alles hiervan mag bezocht worden. Zo’n één kilometer is toegankelijk voor publiek, maar enkel onder begeleiding van een gids.

Hoewel Verdes in de naam van het stelsel doet vermoeden dat het hier om groen gaat, heeft het hier niks mee te maken. De naam komt van de vroegere eigenaars van de grond waar zich de toegang naar het gangenstelsel bevindt. Deze naam is behouden gebleven.

Cueva de los Verdes bezoeken

Cueva de los Verdes bezoeken is zeer goed te doen. De plek ligt in het noordoosten van het eiland en is vanaf overal op het eiland binnen een uurtje bereikbaar met de auto. Er gaan ook dagtripjes naar het noordoosten, waarbij deze plek natuurlijk niet wordt overgeslagen. Deze zijn ideaal als je geen huurauto hebt of niet zelf wil rijden. Cueva de los Verdes is vanaf 10 uur in de ochtend geopend voor publiek.

Het grottenstelsel mag enkel onder begeleiding van een gids bezocht worden. Deze neemt je mee door het gangenstelsel en vertelt je alles over het ontstaan en de bijzonderheden van de grot. Deze tour duurt meestal iets minder lang dan een uurtje, gemiddeld zo tussen de 50 en 60 minuten. Let op, het is soms een stukje bukken en zeker geen gelijkmatige vloer. Een bezoek aan de grotten is voor rolstoelgebruikers, kinderwagens en mensen slecht ter been niet aan te bevelen.

De mooiste tours en tochten naar Cueva de los Verdes

Tickets voor Cueva de los Verdes

Tickets voor Cueva de los Verdes kopen is eenvoudig om te doen. Losse tickets kosten €10 voor volwassenen en €5 euro voor kinderen. Het is ook mogelijk om een een combinatieticket te kopen voor andere César Manrique attracties. Deze is voor 3, 4 of 6 attracties te gebruiken. Dit kan je tot €9,50 schelen. Veel van deze attracties liggen ook in de buurt van Cueva de los Verdes.

Wil je het jezelf makkelijk maken? Schaf dan je tickets online aan. Je kan dan vaak de rij skippen en met een begeleide tour kom je veel meer te weten over deze bijzondere omgeving. Je kan de tickets eenvoudig online kopen, onder meer via de website van Lanzarote Guides en GetYourGuide.

Andere bezienswaardigheden en plaatsen in de buurt

De tour door Cueva de los Verdes duurt ongeveer een uur. Een bezoek aan deze trekpleister is dan ook ideaal te combineren met een bezoek aan één van de andere trekpleisters in deze regio. Natuurlijk Jameos del Agua, waar het grottenstelsel uitkomt, maar ook Mirador del Río is niet ver weg. Een stukje zuidelijker ligt Jardín de Cactus.

Liever een lokaal dorpje bezoeken? Punta Mujeres, Arrieta, Yé en Haría liggen allemaal redelijk dichtbij en zijn erg leuk om te bezoeken. Zeker Haría is de moeite waard om langs te gaan. Dit is één van de oudere dorpen op het eiland.