Haría

De meest noordelijke plaats van Lanzarote

Haría is niet alleen de meest noordelijke gemeente van het Spaanse eiland Lanzarote, het is ook één van de bekendste plaatsjes op het eiland. Het plaatsje is de hoofdstad van de gelijknamige gemeente, maar in dit geval gaat het enkel om het plaatsje. In de gemeente liggen verder dorpjes als Arrieta, Órzola en Yé. Het dorpje Haría ligt direct aan de mooiste route vanuit het zuiden van het eiland naar het noorden. Als je bijvoorbeeld Mirador del Río gaat bezoeken, kom je langs de schitterende plaats.

Het dorpje Haría behoort tot één van de mooiste dorpjes van het eiland. Het rustieke karakter en de locatie maken het een prachtige plek om te bezoeken. Daarnaast zijn er een paar mooie pareltjes in het dorp te vinden, maar is er op zaterdag ook een leuke markt vol met streekproducten. Kortom, Haría is het bezoeken meer dan waard. Wij vertellen je er alles over!

Mirador de Haría

Wie Haría gaat bezoeken zal als eerste langs Mirador de Haría komen. Dit uitkijkpunt ligt 2 à 3 kilometer ten zuiden van het dorpje en biedt een schitterend uitzicht over de regio. In het noorden het dorpje Haría zelf en in het oosten een prachtig landschap dat zicht uitstrekt tot de oostkust van het eiland. Wie hier staat heeft een prachtig uitzicht over de noordkant van het eiland. Een tussenstop maken op deze plek is het dan ook meer dan waard.

Wie het mooiste uitzicht wil hebben en wie niet wil strijden om een plekje voor een mooie foto doet er goed aan om vroeg op pad te gaan. Kom je voor 10:00 uur aan, dan zit je helemaal goed. De tourbussen en andere toeristen zijn dan in de meeste gevallen nog niet op pad. In ieder geval niet in grote getalen. Je kan het uitzicht dan het mooiste in je opnemen en genieten van de rust en kalmte die de noordelijke regio uitstraalt.

Haría

Dal van de Duizend Palmen

Haría is het middelpunt van het Dal van de Duizend Palmen. Wie het dorp nadert begrijpt gelijk waarom dit dal zo heet. Hoe dichter je bij het dorp komt, des te groener het wordt. Schitterende palmen wachten je op en staan langs de weg. In het dorp is het niet anders. Overal is er groen.

Net buiten de regio is het er ook heerlijk vertoeven. Het is er over het algemeen ook net iets koeler dan op de rest van het eiland. Dit is dan ook de reden dat het er zo groen is. Er stapelen zich regelmatig wolken op rond het dorpje, omdat ze niet over de bergen aan de westkant komen. Kortom, een oase van groen en rust op dit unieke stukje van Lanzarote.

Het bezoeken meer dan waard

Een bezoek brengen aan Haría is in onze ogen meer dan de moeite waard. Het groen van het Dal van de Duizend Palmen kom je nergens anders op het eiland tegen. Ditzelfde groen is ook prachtig verwerkt in de architectuur van het plaatsje. In de verschillende straatjes en op de gezellige pleinen barst het van de kleurrijke bomen. Op één van de terrasjes kan je in de schaduw van het groen genieten van een heerlijke lunch of een drankje. Daarbij zijn de pleinen ook schitterend. Grote kans dat je de mooiste vakantiefoto’s hier gaat maken!

Voor wie wil overnachten in de Haría zijn de opties wat beperkter. Er zijn enkele hotels, maar de meeste Nederlandse reisorganisaties bieden hiervoor geen opties. Via Booking.com is het wel mogelijk om hier een plekje te boeken, maar nog makkelijker is om direct via de hotels te boeken. Wat ook mogelijk is, is het huren van een vakantiewoning. Er zijn enkele prachtige vakantievilla’s en appartementen te boeken in deze plaats. Vaak omgeven door groen en stuk voor stuk kom je hier volledig tot rust. Deze zijn ook via Booking.com te boeken, maar dit kan ook via bijvoorbeeld Airbnb of TUI Villas.

Streekproducten en souvenirs op de zaterdagmarkt

Hoewel niet de meest bekende markt van Lanzarote, deze eretitel is voor de zondagsmarkt van Teguise, is de zaterdagmarkt van Haría zeker een bezoekje waard. De markt vindt elke zaterdag plaats van 10 uur in de ochtend tot half 3 in de middag op het mooiste en bekendste plein van het dorp, Plaza Léon y Castillo. Op markt, die de naam Mercado de Artesania Tradicional heeft, mogen enkel producten verkocht worden die afkomstig zijn van Lanzarote. Je zit hier dus goed als je lekkere streekproducten wil kopen, maar ook als je een paar leuke, lokale souvenirs voor thuis wil aanschaffen.

De mooiste tours en tochten naar Haría

In de buurt van Haría

Haría ligt in het noorden van Lanzarote en je vindt hier enkele van de meest bekende trekpleisters van het eiland. Zoals eerder genoemd ligt het dorpje op de route naar het schitterende uitkijkpunt Mirador del Río. Daarnaast liggen vlakbij Jameos del Agua en Cueva de los Verdes. Deze bezienswaardigheden zijn allemaal bedacht en ontworpen door César Manrique. Het César Manrique House Museum staat weer in het plaatsje Haría. Een bijzondere plek om te bezoeken over de persoon die de grootste invloed heeft gehad op het eiland.