Fundacion César Manrique

Grondlegger van Lanzarote

César Manrique is de man die waarschijnlijk de grootste stempel op het eiland Lanzarote heeft gedrukt, in ieder geval qua hoe het er nu uitziet. De meeste bezienswaardigheden en toeristische trekpleisters zijn door hem bedacht, ontworpen of in ere hersteld. Het huidige Fundacion César Manrique is het voormalig woonhuis van de grootmeester zelf. Sinds zijn dood in 1992 is deze plek te bezoeken voor toeristen en andere belangstellenden. Het geeft een bijzonder inkijkje in de stijl en denkwijze van deze Spaanse architect, beeldhouwer en schilder.

Wat opvalt aan deze plek is de harmonie tussen de oorspronkelijke omgeving en samenstelling van de plek en het leefbaar en intiem maken. De vulkanische omgeving is schitterend verwerkt in de ruimtes. Hoewel het al snel grof kan worden, is het er toch intiem. Deze bijzondere plek is het meest bijzonder om te bezoeken als je zijn andere werken ook bezocht hebt. Je ziet dan schitterend hoe zijn stijl samenkomt in dit unieke huis.

Wat is Fundacion César Manrique?

Waar tegenwoordig Fundacion César Manrique is gevestigd, daar woonde de grootmeester vroeger zelf. Sinds zijn terugkeer uit New York, waar hij jarenlang heeft gewerkt en geleerd, wilde hij een mooie plek voor zichzelf creëren op Lanzarote. Typisch in zijn stijl met respect voor de natuur en omgeving van Lanzarote. In Tahiche, net boven Arrecife, vond hij deze plek. Hij noemde het huis El Taro de Tahíche. Hoewel hij de laatste twee jaar van zijn leven in Haría heeft gewoond, heeft hij de langste tijd van zijn leven op deze plek doorgebracht.

Fundacion César Manrique is dus het voormalig woonhuis van César Manrique. Op het kavel ware vijf grote lavabellen aanwezig. Om deze bellen is het huis gebouwd. De ruimtes zijn met elkaar verbonden op een natuurlijke wijze en elk van de bellen heeft volledig zijn eigen stijl gekregen. Natuurlijk en afgestemd op de omgeving van de bel. Door middel van trappen en gangen kan je van kamer naar kamer gaan. Hier vind je ook diverse kunstwerken van enkele grote Spaanse schilders en Manrique zelf. Je waant jezelf in knusse, intieme ruimtes zonder dat de robuustheid van de vulkanische omgeving teniet is gedaan.

De verschillende ruimtes van het huis

El Taro de Tahíche kent verschillende ruimtes, elk met een eigen stijl en vormgeving. Toch zie je duidelijk één lijn, ondanks de verschillende doeleindes van de kamers. Boven vind je tentoonstellingen, waaronder eentje over het werk van César Manrique zelf. Zo krijg je een mooi inkijkje in de denkwijze en het beeld dat hij had over architectuur én het eiland Lanzarote. Dit komt naar voren in onder meer zijn architectuur, schilderwerken en beeldhouwwerken. Je komt hier alles te weten over wie hij was en welke invloed hij heeft gehad.

Via de binnenplaats kan je naar beneden om de lavabubbels in te gaan. De trap die je hiervoor neemt is gemaakt van vulkanisch gesteente. Zo is er een kamer waar een salon van is gemaakt, een balzaal, zwembad, oven en barbecue. Alle plekken zijn volledig open voor bezoekers. Hij heeft dit schitterend weten te combineren met prachtige begroeiing. Het huis is een op zichzelf staand kunstwerk.

Fundacion César Manrique bezoeken

Fundacion César Manrique is gemakkelijk te bezoeken. Het ligt ongeveer op de weg tussen Arrecife en Teguise. Doordeweeks kan je het huis bezoeken vanaf 10:00 uur in de ochtend tot 14:00 uur in de middag. Een toegangskaartje kost €8 voor volwassenen. Kinderen tot en met 12 jaar betalen €1. Wil je ook het House Museum in Haría bezoeken? Dan kan je een gecombineerd ticket voor €15 kopen.

Ons advies is om het gebouw pas te bezoeken als je ook andere werken van de architect hebt bezocht. Denk aan Cueva de los Verdes, Jameos del Agua, Jardín de Cactus of Mirador del Río. Zijn typerende stijl, waarbij de omgeving prachtig wordt verwerkt in het ontwerp, herken je overal terug. Door dit gebouw als laatste te bezoeken krijg je de kers op de taart. Het meesterwerk dat César Manrique voor zichzelf heeft gemaakt!