Fietsen op Lanzarote

Lanzarote op de fiets ontdekken

Fietsen is een schitterende manier om het eiland Lanzarote te ontdekken. Het eiland is niet zo groot en met de hoogste top op 670 meter vallen de hoogtemeters relatief mee. Hoewel de gemiddelde recreatieve fietser waarschijnlijk niet een volledige rondrit zal maken, kan je wel erg veel zien op de fiets. Je raast minder snel voorbij bijzondere plekken en kan ook op plaatsen komen waar je normaliter minder snel kan komen.

Hoewel je met je eigen fiets naar Lanzarote kan gaan, zullen de meeste ervoor kiezen een fiets te huren. Dit kan op verschillende plaatsen. Wil je een keer een dagje op pad, dan is het soms voordeliger om een tour te boeken. Ook daar zijn meer dan voldoende opties voor, waarbij je vaak ook kan kiezen voor het huren van een e-bike. Fietsen op Lanzarote is dus een activiteit die erg leuk is en goed te doen.

Lanzarote op de fiets ontdekken? Boek nu een fietstocht of huur je eigen fiets!

Voordat je gaat fietsen op Lanzarote

Fietsen op Lanzarote is een totaal andere ervaringen dan dat je gewend bent in Nederland. Zeker als recreatieve fietser is het goed om hier rekening mee te houden. Je vindt er vooral heuvels. Echt hoge bergen zijn er niet. De hoogste piek is zoals gezegd 670 meter. Ter vergelijking: het hoogste punt op Gran Canaria is 1.956 meter. Een flink verschil dus. De meeste beklimming zijn daarnaast ook kort en vaak niet stijl. Wil je een dagje fietsen, dan zal de gemiddelde recreant waarschijnlijk niet meer dan 500 hoogtemeters maken.

Naast de hoogtemeters is het ook goed om te weten dat er een flink verschil zit in de kwaliteit van de wegen op Lanzarote. Grote wegen zijn in goede conditie, maar de kleinere wegen zijn soms erg slecht onderhouden. Denk aan flinke gaten in wegen, maar soms ook stukjes die onverhard zijn. Wil je dus bijzondere plekjes ontdekken in de uithoeken van het eiland, dan is het niet onverstandig om eerst met Google Street View te checken hoe de conditie van de weg is.

Hoe zit het met fietsen op de weg?

Fietsen op de weg is geen probleem op Lanzarote. De meeste wegen zijn erg overzichtelijk. Daarnaast is het zo dat in Spanje, en dus ook op Lanzarote, de regel van toepassing is dat bestuurders van gemotoriseerde voertuigen minimaal 1,5 meter afstand moeten houden als ze een fietser inhalen. Zijn er meerdere rijstroken, dan moet de bestuurder zelfs wisselen van rijstrook. Hier houden ze zich goed aan. Het zijn vooral toeristen die hier niet altijd van op de hoogte zijn.

Op Lanzarote zijn er naast de gewone wegen ook enkele ‘vias ciclistas’, oftewel fietswegen. Dit is vergelijkbaar met wat we in Nederland kennen als fietsstraten, waarbij de auto te gast is. Hier mogen dus wel auto’s komen, maar als fietser heb je voorrang.

Fietstours op Lanzarote

Je kan natuurlijk zelf je route uitstippelen over het eiland, maar het is ook mogelijk om mee te gaan op een fiets die georganiseerd wordt. Hierbij vertelt een gids je meer over de plekken waar je voorbij komt. Daarbij kan je vaak kiezen voor e-bike of gewone fiets. Deze activiteiten zijn ideaal voor degenen die niet hun eigen fiets meenemen of puur komen voor het fietsen, maar graag een sportieve activiteit doen tijdens hun vakantie. Hieronder een aantal mooie fietstours over het eiland.

Een fiets huren op Lanzarote

Wil je zelf op pad gaan om het eiland te ontdekken of ga wil je op fietsvakantie, maar geen eigen fiets mee? Dan is het ook mogelijk om een fiets te huren op het eiland. Hiervoor zijn er verschillende aanbieders. Hieronder hebben we een aantal fietsverhuurders op een rij gezet!

Leuke en bijzondere routes over Lanzarote

Op Lanzarote zijn er tal van leuke, bijzondere en bovenal mooie routes om te fietsen. Een aantal van deze hebben we hieronder voor je op een rij gezet. Van een rondje Lanzarote tot fietsen door het Nationaal Park Timanfaya.

Een rondje Lanzarote

Op zoek naar een mooie uitdaging op de fiets? Ga dan voor een rondje over het gehele eiland. Een bijna volledige rondrit, voor zover mogelijk, is zo’n 170 kilometer lang en je maakt hierbij iets minder dan 2.500 hoogtemeters. De route is hier te vinden op Komoot. Voor deze rit is een goede conditie een vereiste. Sommige delen van de route gaan over onverharde weg die moeilijk te fietsen is. De route start in principe vanuit Playa Blanca, maar in principe kan je vanuit elke plaats op het eiland beginnen.

Ronde Timanfaya National Park

Een mooie route is die rond Yaiza en het Nationaal Park Timanfaya. Maak een mooie tocht rond dit nationale park en kom onder meer langs La Geria. De tocht is iets meer dan 45 kilometer en kent zo’n 600 hoogtemeters. Op Komoot vind je de gehele route. Een mooie tocht om het vulkanische landschap van het eiland te leren kennen. In zowel Yaiza als La Geria kan je een stop maken bij een lokaal restaurant.

Rondje Noord-Lanzarote

Het noorden van Lanzarote leren kennen? Dan is dit rondje een mooie tocht van zo’n 30 à 35 kilometer. Met 540 hoogtemeters goed te doen. De tocht begint en eindigt in Órzola. Tijdens het rondje kom je langs Playa la Caleta en Mirador del Río, vanaf waar je een schitterend uitzicht hebt over onder meer La Graciosa, de zeestraat El Río en de Atlantische Oceaan. Mirador del Río heeft ook een café en restaurant, een prachtige plek voor een stop.

Pittig rondje door het midden van het eiland

Deze ronde van Bicycling is een pittig rondje van bijna 100 kilometer door het midden van het eiland. De ronde kan je op elk punt beginnen, afhankelijk van waar je verblijft. Met bijna 1.250 hoogtemeters een redelijke kuitenbijter, maar je komt wel langs zeer mooie plekken. Van de hoofdstad Arrecife tot Tinajo, Haría en de oude hoofdstad Teguise. Een echte aanrader, maar ook goed om de dag erna een rustdagje te plannen.