Tinajo

Het authentieke en unieke Tinajo op Lanzarote

Tinajo is een kleine gemeente en plaats op Lanzarote. Het is enigszins noordwestelijk gelegen op het eiland, ten noordoosten van het Nationaal Park Timanfaya. Tot de gemeente behoort onder meer het kleine kustplaatsje La Santa, wat een populaire bestemming voor surfers en andere watersporters is. De omgeving kenmerkt zich door het unieke vulkaanlandschap dat ook de rest van het eiland zo gevormd heeft. Enkele bijzondere heuvels en bergjes omringen de plaats.

In Tinajo wonen een paar duizend mensen. Het is er vooral erg gemoedelijk, op speciale dagen na. Toch is het bezoeken van dit plaatsje zeker de moeite waard en zie je hier hoe het dagelijks leven op Lanzarote is. Een aantal mooie tours komen langs dit plaatsje, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het op eigen houtje te gaan ontdekken. Wij nemen je mee in wat er allemaal te zien en beleven is in Tinajo!

Tinajo Lanzarote

Ontdek de regio rond Tinajo tijdens een schitterende tour met gids, boek deze eenvoudig, veilig en snel

Wat is er te zien en beleven in en rond Tinajo?

In en rond Tinajo zijn er verschillende dingen om te doen. Het hoogtepunt zijn de worstelwedstrijden die in het dorp worden gehouden en de kerk. Rond het dorpje, in de gemeente Tinajo, kan je de vulkaan Montaña Timbaiba bezoeken. Deze zie je direct liggen. Daarnaast staat deze regio bekend om de wijnbouw. Dat gebeurt in dit gebied op een bijzondere manier vanwege de harde wind vanaf zee.

Op een doorsnee dag is het er vrij rustig. De toeristen die er komen zijn vooral geïnteresseerd in de mooiste plek van het dorpje, het centrale plein. Het plein is vernoemd naar de kerk uit de achttiende eeuw die aan het plein staat, de San Roque. Het plein heet dan ook Plaza de San Roque. Dit centrale plein is zoals in veel steden en dorpen op Lanzarote van veel wit met groene details. Er staan verschillende bankjes waar je even kan pauzeren en kan genieten van de omgeving. De kerk is ook zeker een bezoek waard.

Het dagelijks leven van Tinajo

Het dorpje Tinajo is één van de typische dorpjes op Lanzarote waar je een echte authentiek Canarische levensstijl ervaart. Het tempo is er gemoedelijk en overdag zie je niet veel mensen op straat. Toeristen zie je er al helemaal weinig, af en toe wat mensen die echt wat van de lokale sfeer willen proeven. Dat kan hier in deze wijnregio goed bij één van de bodega’s.

De mensen die je hier tegenkomt zijn veelal bewoners van het dorpje zelf. Ze doen hun dagelijkse boodschappen en maken een praatje bij de bakker. Bij de lokale bar zie je soms nog wel wat groepjes inwoners zitten die gemoedelijk een biertje drinken en wat kletsen over het leven.

Vulkaan nabij Tinajo

Worstelwedstrijden

Eens in de zoveel tijd worden er in het dorp worstelwedstrijden. Een spektakel waar niet alleen het dorp voor uitloopt, maar waar het hele eiland op afkomt. Toeristen komen hier ook graag naartoe. Dit Canarisch worstelen is een sport waar de lokale vereniging in uitblinkt. Niet voor niets dat dit één van de hoogtepunten van Tinajo is.

Activiteiten in en rond Tinajo

Een bezoek aan Tinajo brengen

De meeste mensen zullen Tinajo als dagtrip bezoeken of tijdens een roadtrip over het eiland. Het dorpje is vrij eenvoudig te bereiken via de doorgaande weg LZ-20 of vanuit Yaiza over de LZ-67. De gemeente ligt vrij centraal op het eiland, dus heel lang ben je nooit onderweg. Vlakbij gelegen is ook Volcán El Cuervo, wat ook zeker een bezoek waard is. Ideaal om te combineren dus.

Veelgestelde vragen over Tinajo, Lanzarote

Het hele jaar door is Tinajo mooi om te bezoeken, maar wij tijdens de worstelwedstrijden is het extra speciaal. Dit is het hoogtepunt van het dorp en bijzonder om mee te maken.

Er zijn verschillende activiteiten in en rond het dorpje. Zo kan je heerlijk gaan proeven van de lokale wijnen in de bodega’s, de lokale sfeer ontdekken en een bezoeker brengen aan de plaatselijke kerk. In de omgeving kan je onder meer een vulkanische wandeltocht maken.

Ja, er zijn enkele kleine hotels en accomodaties om te overnachten in Tinajo. Iets verderop, in La Sante (gemeente Tinajo) ligt het sporthotel Club La Santa.