Castillo de Santa Barbara

Castillo de Santa Barbara Vlak buiten de voormalige hoofdstad Teguise bevindt zich een zeer bijzonder kasteel, Castillo de Santa Barbara. Zeer lange tijd heeft dit kasteel echter de naam Castilla de Guanapay gehad. Deze naam verwees naar de plek waar dit kasteel staat. Het kasteel is namelijk gebouwd op een vulkanische kegel die de naam Montaña de Guanapay draagt. Tegenwoordig is dit dus Castillo de Santa Barbara, oftewel Kasteel van Sint Barbara.

Waar het kasteel eeuwenlang is gebruikt als verdedigingswerk om onder meer Teguise te beschermen heeft het tegenwoordig een nieuwe functie. Er is namelijk een museum gevestigd in dit kasteel, namelijk het museum over piraterij. Een bezoek aan Castillo de Santa Barbara is dan ook zeker de moeite waard en ook erg leuk en spannend voor kinderen. De toegangsprijs valt ook nog eens reuze mee. Wij vertellen je meer over de geschiedenis van Castillo de Santa Barbara en het bezoeken ervan!

Het eerste kasteel van de Canarische eilanden

Bijzonder aan Castillo de Santa Barbara is dat dit kasteel het eerste kasteel op de Canarische eilanden was. Het werd gebouwd in de 16e eeuw in opdracht van Sancho de Herrera. Dit was een uitbreiding op een wachttoren die er al stond sinds het begin van de 14e eeuw. Castillo de Santa Barbara werd gebouwd om de hoofdstad te beschermen tegen aanvallen van piraten en andere zeerovers. Met enige regelmaat werd Lanzarote namelijk overvallen door zeerovers.

Naast bescherming tegen piraten en zeerovers moest het kasteel een veilig onderkomen bieden aan inwoners van Teguise. Het leven op Lanzarote is nooit heel makkelijk geweest en als het onrustig werd moest het kasteel de inwoners kunnen beschermen tegen bedreigingen van buitenaf. Na enige tijd werd het echter rustiger op en rond het eiland en was het afgelopen met de piraterij. Gedurende de 19e eeuw werd het kasteel dan ook gebruikt als militaire duiventil tot ongeveer 1899.

Na deze tijd kwam Castillo de Santa Barbara behoorlijk in verval totdat het eind 20e eeuw werd gerenoveerd. Vervolgens heeft het verschillende doeleinden gehad, zoals het Emigratiemuseum. Deze stond in het teken van de enorme migratiegolf van inwoners van Lanzarote naar Zuid-Amerika. Sinds 2011 biedt het kasteel onderdak aan het piratenmuseum, waarmee het oorspronkelijke doel van het kasteel weer enigszins herleeft.

Piratenmuseum

Castillo de Santa Barbara op de top Waar het kasteel na eeuwenlang bescherming bieden tegen piraten en zeerovers haar functie verloor, staat het tegenwoordig weer volledig in het teken hiervan. Er is namelijk een schitterend museum over piraterij gevestigd in Castillo de Santa Barbara: het Museo de la Piratería. Een vrij logische keuze eigenlijk. Niet alleen Lanzarote heeft veel te maken gehad met aanvallen van piraten, alle Canarische eilanden hebben hier veelvuldig mee te maken gehad. De sporen hiervan zijn zelfs nog terug te vinden op het kasteel.

Het museum is niet alleen interessant voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. Hier richten ze zich dan ook veelvuldig op. Er staan behoorlijk veel modellen van hoe het er destijds uitzag, maar ook van schepen. Daarnaast zijn er ook verschillende vuurwapens van weleer terug te vinden. Zeker voor kinderen zijn deze erg spannend. Een bezoekje aan dit kasteel is dus zeker erg leuk en ook nog eens educatief.

Castillo de Santa Barbara bezoeken

Castillo de Santa Barbara bezoeken is heel gemakkelijk te doen en ideaal om te combineren met een bezoek aan de voormalige hoofdstad Teguise. Het kasteel ligt namelijk op een kleine kilometer van het dorp Teguise af. Je kan dus prima een wandeltochtje van het dorp naar het kasteel maken. Een ticket voor het kasteel is ontzettend goedkoop. Voor €3 per persoon heb je toegang tot het kasteel en het museum. Het is dus niet alleen een educatief en leuk dagje uit, het is ook nog eens zeer betaalbaar.

Het kasteel is bijna het hele jaar door open, behalve met Kerst (25 december), Nieuwjaarsdag (1 januari) en Driekoningen (6 januari). Dagelijks zijn de deuren geopend van 10:00 uur tot 16:00 uur. In het laagseizoen openen de deuren doordeweeks en op zaterdag al om 9:00 uur.