Wandelen op Lanzarote

Te voet het eiland ontdekken

Het vulkanische landschap van Lanzarote maakt het een prachtig eiland om te wandelen en te hiken. Elk gebied op het eiland laat je op een andere manier kennismaken met de bijzondere geschiedenis van dit Canarische Eiland. Van de schitterende kuststrook in het zuiden tot het ruige landschap in het noorden, wandelen op Lanzarote is een echte aanrader!

Van beginnende tot doorgewinterde wandelaars en hikers, Lanzarote biedt uitdagende en prachtige routes voor ieder niveau. Wandelen op dit eiland is een ideale manier om de mooiste plekken te ontdekken. Zo mag je op Lanzarote het Timanfaya National Park niet missen. Te voet ontdek je dit prachtige, vulkanische gebied het beste. Op deze pagina vertellen we je met veel plezier meer over wandelen en hiken op Lanzarote!

Te voet Lanzarote ontdekken? Ontdek nu de mooiste hikes op het eiland!

Wandelen en hiken op Lanzarote

Hiken en wandelen op Lanzarote is het hele jaar door heerlijk. Door het gunstige weer op het eiland is het er eigenlijk altijd mooi. Veel zon, weinig regen. De beste tijd om te wandelen is echter net buiten het zomerseizoen. Met temperaturen van vaak boven de dertig graden is het wandelen overdag soms erg pittig en moet je goed voorbereid van huis. Net buiten het zomerseizoen is het er lekkerst met temperaturen van rond de 20 graden.

Overal op Lanzarote vind je wandelpaden. Niet voor niets komen er elk jaar veel wandelaars op dit gebied af. De diversiteit in natuur en cultuur, het adembenemende landschap en het gebrek aan massatoerisme maken het eiland een waar wandelparadijs. Toch hoor je hier een stuk minder over en dat is zonde. Voor zowel beginnende als ervaren wandelaars en hikers zijn er namelijk prachtige tochten met goed aangelegde wandelroutes. Van verschillende korte wandelroutes van enkele kilometers tot de GR 131, een tocht van 71 kilometer van noord naar zuid.

Zelfstandig of in een groep

Als je wil wandelen op Lanzarote dan kan je ervoor kiezen dit zelfstandig of privé te organiseren, maar je kan ook vaak mee in een groep. Hierbij leer je niet alleen het eiland kennen, maar ook nieuwe mensen. Een erg leuke manier om nog meer uit je vakantie naar Lanzarote te halen.

Er worden door meerdere aanbieders wandelvakanties naar Lanzarote aangeboden, waarbij je kan kiezen om in een groep of zelfstandig te gaan. Ook losse hikes en wandelingen kan je in privé of groepsverband kiezen. Het voordeel van een groep is dat je vaak een gids meekrijgt die je nog meer kan vertellen over de bijzondere omgeving, het landschap en de natuur van Lanzarote.

Goed om te weten voor je gaat wandelen op Lanzarote

Het vulkanische landschap van Lanzarote is erg kwetsbaar. Hoewel er volop wandelpaden en routes aanwezig zijn op het eiland, mag je niet overal zomaar wandelen. Daarnaast kent wandelen en hiken op Lanzarote ook wat risico’s als je niet bekend bent met het terrein. Een aantal belangrijke zaken die goed zijn om te weten voor je gaat hiken of wandelen op Lanzarote hebben we voor je op een rij gezet:

  • Je mag niet zomaar overal wandelen, waaronder in het nationale park.
  • Neem altijd een pet en beschermende kleding mee. Er is op Lanzarote weinig begroeiing, ga je in de zomer wandelen hou er dan rekening mee dat het snikheet kan zijn en je niet altijd even gemakkelijk de schaduw kan opzoeken.
  • Neem om dezelfde reden altijd meer dan voldoende water mee, smeer je goed in en neem zonnebrand mee.
  • Logischerwijs, maar volg altijd de borden en markeringen en blijf op het pad. Hier controleren ze regelmatig op!
  • Laat geen rotzooi achter en neem afval altijd mee.

Mooiste wandelingen op Lanzarote

Er zijn op Lanzarote tal van mooie, bijzondere wandelingen die je kan maken. Wij hebben er een aantal voor je uitgelicht waarvan we zeker weten dat ze je nog lang zullen bijblijven en waarmee je het eiland optimaal leert kennen. Van Timanfaya National Park tot Mirador del Río en van La Graciosa bezoeken tot de Playas de Papagayo.

Wandeling door Timanfaya National Park

Het Nationaal Park Timanfaya is één van de absolute hoogtepunten van het eiland. Hier leer je de kern van het eiland kennen. De Tremesana Route is hierbij dé wandeling door dit park. Helaas mag je niet zelfstandig door het park de wandeling maken. Dit vanwege de poreuze omgeving. Wel mag je mee met een gids. Per dag gaan er meerdere wandelingen, zowel Spaanstalig als Engelstalig. De gids vertelt je alles over dit bijzondere gebied. In totaal duurt de wandeling zo’n 2 à 3 uur waarbij je 3 à 4 kilometer aflegt. Goed te doen dus voor nagenoeg ieder niveau.

Van Playa Blanca naar Playas de Papagayo

Playas de Papagayo zijn een groep stranden die aan de zuidkant van het eiland liggen. Ze behoren tot de Costa del Rubicón en liggen op enkele kilometers ten oosten van Playa Blanca. Een wandeling naar en langs deze stranden is een echte aanrader. Ook om hier te stoppen en te genieten van de omgeving of om een lekkere duik te nemen. Er gaan meerdere routes richting deze plek. Voor elk niveau kan je het dus zo uitdagend maken als dat je zelf wil. Wandel bijvoorbeeld nog een stukje door naar Baja Cumplida en ga via het binnenland terug.

Wijnwandeling

Er zijn op Lanzarote verschillende wijngebieden die je tijdens een wandeling prachtig kan ontdekken. Eén van deze tours in het noorden brengt je ook direct langs Mirador del Río, vanaf waar je een prachtig uitzicht over het eiland, La Graciosa en de Atlantische Oceaan hebt. Natuurlijk gaat dit gepaard met een heerlijke wijnproeverij en leer je meer over de landbouw en wijnproductie op het eiland.

Je kan er ook voor kiezen een wijnwandeling te doen rond La Geria. Dit gebied in het midden van Lanzarote kent een unieke manier van wijnproductie, kenmerkend voor het eiland. Dit ligt meer rond het nationale park en is dus eenvoudiger te bereiken. Een leuke, gezellige en lekkere manier om het eiland te leren kennen.

Lanzarote ontdekken tijdens een wijnwandeling? Boek nu een wandeling met wijnproeverij!

GR 131 van noord naar zuid

De GR 131 is een langeastandspad over meerdere Canarische Eilanden, beginnend op El Hierro en eindigend op Lanzarote. Voor de doorgewinterde wandelaar is dit pad ook enkel op Lanzarote te bewandelen. De tocht is in totaal 71 kilometer en gaat van Órzola tot aan Playa Blanca. De officiële route telt 5 etappes over Lanzarote. Deze zijn:

  • Dag 1: Órzola – Haría
  • Dag 2: Haría – Teguise
  • Dag 3: Teguise – San Bartolomé
  • Dag 4: San Bartolomé – Yaiza
  • Dag 5: Yaiza – Playa Blanca

Wandelen op La Graciosa

Een aanrader tijdens een vakantie op Lanzarote is La Graciosa bezoeken. Dit kleine eiland ligt iets ten noorden van Lanzarote. Je kan dit eiland in zijn geheel te voet ontdekken. Hier is het aan te raden een goede conditie te hebben, omdat een rondje om het eiland zo’n 25 à 30 kilometer is. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een gedeelte hiervan. Er is op La Graciosa bijna nog minder beschutting dan op Lanzarote zelf, dus hou hier rekening mee. Aan te raden is een vroege oversteek te maken en dan rond half 9 te beginnen. Zorg voor voldoende water en overige voorzorgsmaatregelen.

Georganiseerde wandelingen en hikes op Lanzarote

Wil je liever niet zelf alles hoeven uit te zoeken? Dan kan je ook met een georganiseerde wandeling of hike mee. Ook ideaal voor een sportief dagje tijdens je vakantie. Hierbij zal een gids het voortouw nemen en kom je tegelijkertijd nog meer te weten over de plekken waar je voorbij komt. Op Lanzarote zijn er meerdere van deze hike te vinden. Wij hebben een aantal van deze georganiseerde wandelingen en hikes voor je op een rij gezet.