La Graciosa

Bijzonder eiland net boven Lanzarote

La Graciosa is een klein eiland dat twee kilometer ten noorden van Lanzarote ligt. Hoewel het een apart eiland is wordt het vaak gezien als onderdeel van Lanzarote. Het behoort namelijk tot de gemeente van Teguise. Hoewel het eiland zeer klein is wonen er toch zo’n 700 inwoners en zijn er de nodige voorzieningen. Bijzonder aan het eiland is ook dat er geen geasfalteerde wegen zijn, dit geeft een unieke beleving aan La Graciosa.

Voor veel toeristen die op Lanzarote verblijven is een dagtocht naar La Graciosa een leuke activiteit. De overtocht naar het eiland duurt zo’n 25 à 30 minuten waarbij je de zeestraat El Río oversteekt. Hoewel je het eiland in één dag kan ontdekken is het ook mogelijk om er te overnachten. Meer over La Graciosa en wat je hier kan doen lees je op deze pagina!

La Graciosa en de archipel Chinijo

Doordat La Graciosa zo dichtbij Lanzarote ligt en het onder de gemeente van Teguise valt worden beide eilanden vaak als één gerekend. Toch is La Graciosa echt een eiland op zich met een eigen gemeenschap en voorzieningen. Het eiland behoort zelfs tot een eigen archipel, Chinijo. Hiertoe behoren 5 kleine eilanden en een aantal klippen. De gehele archipel is zelfs een nationaal natuurreservaat.

Op andere eilanden van de archipel zijn bezoekers niet toegestaan, maar op La Graciosa is dit niet het geval. Hier ben je als toerist van harte welkom. Sterker nog, het toerisme is voor dit eiland de belangrijkste bron van inkomsten. De hoofdstad van het eilandje is Caleta de Sebo. Hier vind je een gezellige jachthaven en wat restaurants en barretjes. Daarnaast zijn er diverse stranden aanwezig.

Mythes en verhalen over La Graciosa

La Graciosa is een eiland met een bijzondere geschiedenis en er doen meerdere verhalen en mythes de ronde over dit eiland. Zo werd het vroeger gebruikt door piraten om schatten te verbergen. Qua ligging en omgeving kunnen we ons dit goed voorstellen. Het eiland is zelfs inspiratie geweest voor de roman Treasure Island van Robert Louis Stevenson.

De historie van piraterij op het eiland is terug te vinden in een klein museum op het eiland. Hier kom je meer te weten over de piraterij geschiedenis van het eiland. Wil je meer weten over de mythes en verhalen rond dit prachtige eilandje, dan raden we je zeker aan om dit museum te bezoeken.

La Graciosa vanuit de lucht

La Graciosa vanaf Lanzarote bereiken

Eén van de leukste activiteiten tijdens een verblijf op Lanzarote is een bezoek aan La Graciosa. In één dag kan je eenvoudig het eiland bezoeken, zowel zelfstandig als tijdens een georganiseerde tour. Hierbij kan je het eiland zowel te voet als met de fiets ontdekken, maar is het ook mogelijk om met een safari mee te gaan. Helaas is zelf rijden niet toegestaan op het eiland.

Ga je zelfstandig het eiland bezoeken of mee met een tour die niet vanaf Lanzarote vertrekt, dan moet je zelf een ticket voor de ferry regelen. Het makkelijkst is om deze vooraf te boeken. Er zijn twee officiële ferrydiensten, dit zijn Líneas Romero en Biosfera Express. Beide wisselen elkaar af wanneer ze afvaren. Door vooraf te boeken voorkom je dat de ferry vol zit op het moment dat je wil gaan. Via één van onderstaande opties boek je eenvoudig direct een ticket.

Activititeiten op La Graciosa

Ga je La Graciosa bezoeken? Dan wil je natuurlijk wat van het eiland zien. Op onze pagina La Graciosa bezoeken vanaf Lanzarote hebben we een aantal mooie tips staan. Zo kan je er schitterend wandelen, maar ook op de fiets kan je het eiland ontdekken. Natuurlijk mag een bezoek aan de ‘hoofdstad’ van het eiland ook niet ontbreken. Een andere aanrader om het eiland écht te leren kennen is een Jeepsafari.

Jeepsafari over La Graciosa

Een erg leuke manier om La Graciosa te leren kennen is door middel van een jeepsafari. Dagelijks starten er 3 trips die ongeveer 1,5 uur duurt. Hierbij ga je altijd met een kleine groep van maximaal 16 deelnemers, maar vaak zijn dit er nog geen 10 of is het enkel je eigen groep. De tours starten om 10:30, 12:30 en 14:30 uur. Het startpunt is op 2 minuten lopen van waar de veerboot aankomt in Caleta de Sebo. Tijdens deze bijzondere safari kom je langs een aantal bijzondere plekken op La Graciosa waar de gids je alles over kan vertellen.

Tijdens de tour kom je onder meer langs het pittoreske en vrij geïsoleerde Pedro Barba. Je komt ook langs het strand waar het door de rustige ligging vaak voorkomt dat je hier schildpadden in het water ziet. Hiermee begint de tour al goed. Vervolgens kom je onder meer langs Los Arcos de los Caletones, een bijzondere rotsformatie aan de noordkust. Ook brengt de tour je langs nog een aantal schitterende stranden. Zo leer je in ongeveer anderhalf à twee uur het eiland, de unieke geschiedenis en het reservaart waar het toe behoort volledig kennen.

Fietsend het eiland ontdekken

Wil je liever het eiland op eigen houtje ontdekken? Dan is de fiets een perfect vervoersmiddel. Wandelen is ook mogelijk, maar dan ben je wel de hele dag kwijt en het kan een flinke tocht worden. Met de fiets ben je net wat sneller en heb je meer tijd om ook nog even lekker te relaxen op één of meerdere van de prachtige stranden.

Doordat het eiland geen geasfalteerde wegen kent is het aan te raden om met een mountainbike het eiland te verkennen. De zandwegen zijn prima berijdbaar met de juiste fiets en je komt daarmee in alle uithoeken. Je kan hierbij kiezen voor je eigen fiets, deze mag ook mee op de veerboot, maar je kan ook ter plekke een fiets huren. Direct rond het aankomstpunt van de veerboot zijn meerdere verhuurders, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om van tevoren je fiets te reserveren.

La Graciosa per fiets ontdekken? Reserveer dan nu alvast je fiets!

De oversteek naar La Graciosa

Om de oversteek naar La Graciosa te maken moet je in Órzola op de veerboot stappen. Deze plaats ligt in het noorden van Lanzarote. Met de auto vanuit Playa Blanca is het ongeveer een uurtje rijden. Hou hier dus goed rekening mee als je vroeg richting het eiland wil gaan. De overtocht zelf duurt zo’n halfuurtje, waarbij je auto niet aan boord mag. Deze kan je parkeren in Órzola.

Veelgestelde vragen over La Graciosa

La Graciosa is bereikbaar met de ferry. Deze gaat dagelijks meerdere keren per dag vanuit Órzola op Lanzarote. Je kan het eiland ook bereiken met een tour die vanaf een andere plek gaat of met een tour die je oppikt vanaf je hotel.

De ferry’s naar La Graciosa gaan bijna de gehele dag door. Vanaf ongeveer 8:00 uur in de ochtend vertrekt elk halfuur een boot, afhankelijk van de maatschappij. Rond de lunch ligt het vaak wel stil. Check op je ticket ook de tijd van de laatste tocht terug. Dit kan per seizoen verschillen.

Dit is volledig afhankelijk van wat je wil gaan doen. Ga je te voet, dan kan je rekenen op een volle dag. Ga je met een jeepsafari, dan kan je in principe aan 2 à 3 uurtjes voldoende hebben. Wij raden aan om er zeker een halve dag voor uit te trekken, maar om overal goed de tijd voor te nemen is een dag het meest geschikt.