Órzola

Órzola Órzola is een ontzettend klein dorp in het noorden van het Lanzarote. Er wonen nog geen 500 mensen, maar toch is het vrij bekend. Dit vissersdorpje is namelijk het meest noordelijke dorp van het eiland. Daarnaast is dit ook het plaatsje waar de meeste mensen de veerboot nemen naar het eiland La Graciosa. Dit eiland ligt iets ten noorden van Lanzarote.

Buiten het toerisme en de status van meest noordelijke dorp, is dit plaatsje bovenal een echt vissersdorp. Tijdens een bezoek aan deze plaats zie je de kleine vissersbootjes in de baai liggen. Een bezoek aan dit kleine vissersdorpje is dan ook erg leuk en geeft een mooi inkijkje in het leven van de plaatselijke bevolking. Daarbij kan je natuurlijk genieten van overheerlijke, verse vis. Wij vertellen je alles over dit bijzondere vissersdorp!

Órzola: een typisch vissersdorpje

Órzola witte huisjes Als je het hebt over een typisch, Canarisch vissersdorp, dan kan Órzola niet ontbreken. Naast het stukje toerisme staat de visserij hier centraal. Overdag zie je de vissersbootjes echter in de baai liggen. De vissers van Órzola varen namelijk in de nacht uit. Hierdoor kan je dagelijks genieten van verse vis in één van de restaurants die aan de baai liggen.

De bootjes in de baai liggen er over het algemeen kalm bij, maar eenmaal op zee is het een heel ander verhaal. De ruige en vaak onstuimige zee aan de noordkant van Lanzarote is een ware beproeving voor de vissers. Zonder de baai was visserij dus bijna niet mogelijk op deze plek. De schade aan de boten zou dan te groot worden. Wie heel vroeg wakker is kan de vissers zien binnenvaren. Een bijzonder gezicht.

Van Lanzarote naar La Graciosa

Wie La Graciosa wil bezoeken zit goed in Órzola. Vanaf hier vertrekt namelijk de veerboot naar dit eiland. Deze gaat meerdere keren per dag. De eerste afvaart is rond 8 uur in de ochtend en de laatste gaat aan einde van de middag. Hoewel er in principe meerdere afvaarten per dag zijn, kan dit enorm verschillen. Dit is met name afhankelijk van het weer.

Bij harde wind of een te ruige zee kan er niet worden gevaren. Doordat de zee aan de noordkant van het eiland nogal onvoorspelbaar en heftig kan zijn komt het regelmatig voor dat er een aangepaste dienstregeling is. Hou hier rekening mee bij het plannen van je trip. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er geen auto’s aan boord mogen. Reden hiervoor is dat er op La Graciosa geen motorvoertuigen toegestaan, tenzij hier een vergunning voor is. Je kan gelukkig wel gratis parkeren rond het dorp.

Een bezoek brengen aan Órzola

Órzola rotsachtig Wie een bezoek brengt aan Órzola zal dit in de meeste gevallen doen om de veerboot te pakken, maar een bezoek aan het dorpje zelf is ook erg leuk. Je kan er genieten van heerlijke vis in één van de restaurants die aan de baai liggen. Daarnaast ligt er aan de westkant van het eiland een mooi surfstrand. Hier vind je regelmatig een aantal ervaren surfers. Dat moet ook wel, want door de ruige zee is surfen hier enkel voor gevorderden. Dit is wel een zeer indrukwekkend iets om te zien. Naast het surfstrand zijn er nog enkele stranden in en rond Órzola. Faciliteiten tref je hier echter niet aan, maar het is er vaak wel heerlijk rustig.

Als je een bezoek gaat brengen aan Órzola raden wij aan om dit combineren met een bezoek aan één van de bezienswaardigheden in de buurt of aan één van de mooiste dorpjes van het eiland, Haría. Wat eigenlijk niet mag ontbreken is een bezoek aan Mirador del Río. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over El Río en La Graciosa. Rij je terug via de LZ-1, dan kom je lang Jameos del Agua en iets verderop Cueva de los Verdes. Beide ook zeker een bezoekje waard.