Timanfaya National Park

De trots van Lanzarote

Timanfaya National Park, de trots van Lanzarote. Het is één van de vier nationale parken die de Canarische Eilanden rijk is. Het indrukwekkende gebied is bijna een verplichting om te bezoeken als je naar Lanzarote gaat. Het maanachtige landschap is niet zonder reden uitgeroepen tot nationaal park. Het adembenemende landschap is ontstaan door een grote reeks van vulkanische activiteit. Hierdoor bestaat het park uit meer dan 25 kraters en ruim 100 vulkaankegels.

Een goed begin is het halve werk en dat is het helemaal het geval als je Timanfaya National Park wil bezoeken. Het is één van de drukste plekken op het eiland en zeker in het hoogseizoen een komen en gaan van bezoekers. Doordat het gebied ontzettend fragiel is, is het verboden om zelf op pad te gaan door dit gebied. Enkel onder begeleiding mag je park in. Dit kan op verschillende manieren. Wij leggen je alles uit over een bezoek aan Timanfaya National Park.

Boek direct jouw tocht door Timanfaya National Park

Het ontstaan van Parque National de Timanfaya

Parque National de Timanfaya, zoals Timanfaya National Park in het Spaans heet, heeft zoals het hele eiland een vulkanische oorsprong. Om precies te zijn ontstond dit gebied tussen 1730 en 1736. Vanaf 1 september 1730 tot in het jaar 1736 waren er bijna continu erupties in het zuidwesten van Lanzarote. In totaal zijn er in deze periode elf dorpen verwoest. Het eerste dorp dat van de kaart werd geveegd was Timanfaya, hier is dan ook het park naar vernoemd.

In de zes jaar dat er erupties waren is maar liefst 180 vierkante kilometer oppervlakte van Lanzarote totaal veranderd. Na deze zes jaar was het echter nog niet klaar voor dit gebied. Vulkanische activiteit is er nog steeds, tot op de dag van vandaag. De laatste grote uitbarsting is gelukkig wel al zeer lang geleden, in 1824. Tegenwoordig is het er echter nog steeds ontzettend warm. Schrik dan ook niet als er ineens een bosje stro of wat takjes spontaan vlam vatten.

Timanfaya National Park bezoeken

Als je van plan bent om Timanfaya National Park te gaan bezoeken is het verstandig dit goed van tevoren te plannen. Het is mogelijk om last minute het park te bezoeken, maar ga er dan niet vanuit dat je de beste ervaring hebt. Je mag het park namelijk niet zelf, op eigen houtje, bezoeken. De beste ervaring is hierbij een wandeltocht met een gids.

Het park zelf is goed bereikbaar. Het ligt in het zuidwesten van het eiland en is een halfuurtje rijden vanaf de meest populaire plaatsen, zoals Arrecife, Puerto del Carmen en Playa Blanca. Ons advies is om vrij vroeg richting het park te gaan. Het is dagelijks geopend van 9:00 uur en vaak om 9:30 uur staat de parkeerplaats al vol. Ga je in de middag? Dan moet je rekening houden met wachtrijen.

De mooiste tours en tochten rond National Park Timanfaya

Wandeling door Timanfaya

Eén van de mooiste manieren om Timanfaya te ontdekken is tijdens een wandeling. Wij raden je aan om met een georganiseerde tocht mee te gaan. Je kan er ook voor kiezen om voor de wandeling te gaan die door het park zelf wordt aangeboden. Deze is iets goedkoper, maar duurt ook een stuk minder lang.

De ‘officiële’ wandeling is 3 kilometer lang en duurt 2 uur. Tijdens de tocht legt de gids je van alles en nog wat over het ontstaan van het park en bijzondere dingen die je tegenkomt. Om het park niet te zwaar te belasten bestaan de wandelgroepjes uit maximaal 8 personen en worden ze maar in beperkte mate gegeven. Je moet je dan ook minimaal 2 maanden van tevoren aanmelden. 48 uur voor de wandeling moet je deze herbevestigen.

Ga je binnen 2 maanden of wil je nog meer ontdekken van het park? Boek dan een tocht via een operator (deze werken samen met het National Park). Hierbij kan je sneller boeken en vaak ook nog last minute. Mocht je verhinderd zijn, dan kan je vaak ook makkelijker annuleren of je trip verplaatsen. Hierdoor ben je een stuk flexibeler tijdens je reis op Lanzarote. Verder ontdek je tijdens een dergelijke tour nog veel meer van het park en kom je op plekken waar je anders niet komt!

Timanfaya National Park per tourbus bezoeken

Ga je last minute Timanfaya National Park bezoeken, dan zal een wandeling helaas niet mogelijk zijn. Wat wel mogelijk is, is om het park met een tourbus te bezoeken. Deze rijd je in ongeveer een halfuur door het park. Ondertussen krijg je in het Spaans, Engels en Duits begeleiding over wat  je ziet. Er zijn echter geen tussenstops, waardoor foto’s maken nagenoeg niet mogelijk is. Natuurlijk kan je vanuit de bus foto’s maken, maar de ramen zijn blauw getint. Hierdoor krijg je niet het mooiste resultaat.

Timanfaya per dromedaris

Een andere mogelijkheid is het nationale park per dromedaris bezoeken. Dit kan ook zonder aanmelding. Een tour door Timanfaya per dromedaris duurt zo’n 20 tot 30 minuten. Hoewel dit een erg leuke manier is om het park te bezoeken, ontdek je het park maar half. Je ziet een deel van het park, maar doordat het vrij kort is en zonder veel toelichting, is het vooral een leuk om gedaan te hebben.

Het kan echter ook anders, namelijk met een georganiseerde trip van een externe operator. Deze tours duren vaak wat langer en je komt daarnaast op net iets andere plekken. Vaak worden deze trips ook gecombineerd met andere activiteiten rond de vulkanen van Timanfaya National Park. Op die manier kan je er een mooie dagtocht van maken in dit gebied.

Timanfaya National Park op de rug van een dromedaris bezoeken? Boek nu eenvoudig je trip!

Timanfaya National Park entree

Timanfaya National Park op zichzelf bezoeken is relatief het meest goedkoop. Volwassenen betalen €12 en kinderen van 7 tot 12 €6. Kom je na 15:00 uur, dan is er een korting van 20%. Daarnaast zijn er speciale kortingen voor bepaalde groepen. De wandeltochten zijn gratis, maar hier moet je tijdig voor aanmelden (minimaal 2 maanden van tevoren).

Veelgestelde vragen over Timanfaya op Lanzarote

Het Nationaal Park Timanfaya op Lanzarote is dagelijks geopend van 9:00 uur tot 17:45 uur. De laatste tour eindigt iets hierna. Om het park te betreden heb je tickets nodig die je ruim van tevoren of via een operator moet boeken.

Timanfaya National Park kan op verschillende manieren bezocht worden, namelijk te voet, met een tourbus of per dromedaris. Eigen vervoer is niet mogelijk in verband met het behoud van het unieke landschap.

In de taal van de originele bewoners van de Canarische Eilanden, Guanche, betekende Timanfaya ‘Vuurberg’ of ‘Fire Mountain’ in het Engels. Hoewel deze taal nu dood is, werd deze nog volop gesproken toen de vulkaanuitbarsting in 1730 plaatsvond.

Het Nationaal Park Timanfaya is om precies te zijn 51,07 vierkante kilometer groot. Het totale gebied met vulkaanlandschap dat zich ook uitstrekt tot verder dan enkel het nationale park is nog groter.