Yaiza

Idyllisch dorp in het zuidwesten van Lanzarote

Yaiza is bij uitstek het mooiste dorp van Lanzarote en misschien wel van heel Spanje. Het dorp is in ieder geval al meerdere keren uitgeroepen tot Mooiste dorp van Spanje. Vergeet dus zeker niet je fotocamera als je een bezoekt brengt aan dit schitterende, idyllische dorp. Waarschijnlijk ken je het al van de foto’s, maar zelf een bezoek brengen maakt gegarandeerd nog meer indruk.

Het dorp ligt direct aan de zuidkant van het Nationaal Park Timanfaya. De schilderachtige wit met groene huisjes steken prachtig af bij de donkere, vulkanische achtergrond. Let op dat als je Yaiza wil bezoeken je de plaats intikt en niet de gemeente. Binnen de gemeente vallen namelijk ook andere plaatsen, zoals Playa Blanca, El Golfo en Puerto Calero. Dit omvat de gehele zuidpunt van het eiland. Alles wat je moet weten over het schilderachtige plaatsje Yaiza leggen we je op deze pagina uit!

Het mooiste dorp van Spanje?

Hoewel er veel dorpen en steden zijn die om de eer van Mooiste dorp van Spanje strijden is Yaiza al meerdere keren aan de haal gegaan met deze eretitel. Erg bijzonder, omdat alleen al op Lanzarote er meerdere dorpen zijn die geduchte concurrentie zijn. De voormalige hoofdstad Teguise en het dorpje Haría zijn grote concurrenten.

Yaiza zelf kenmerkt zich door de kleuren wit en groen. Nagenoeg alle huisjes in het dorp hebben een witte buitenkant. Daarbij zijn de meeste ramen en deuren groen geschilderd. Sommige huisjes zijn hier uitzondering op met bruin geschilderde deuren en ramen. Deze heldere kleuren steken schitterend af tegen de grauwe, vulkanische achtergrond van het nationale park op de achtergrond.

Een bezoek aan Yaiza brengen

Hoewel er enkele hotels en andere accommodaties zijn om te overnachten is Yaiza, zullen de meeste deze plaats bezoeken als uitje tijdens hun vakantie. Wij raden het in ieder geval zeker aan! Al is het maar voor de schitterende foto’s die je er kan maken. Er is echter nog meer te doen tijdens een bezoek aan dit idyllische plaatsje dan het nemen van foto’s en genieten van de prachtige, rustieke omgeving.

De pleinen van het dorp zijn meer dan de moeite waard om te bezoeken. Het belangrijkste plein daarvan is Plazoleta de Victor Fernández. Aan dit plein ligt een eeuwenoude kerk: Nuestra Señora de los Remedios. Deze kerk stamt uit de 18de eeuw. De kerk van binnen bewonderen is bijna niet mogelijk. Als er geen mis is overdag, dan blijven de deuren ook dicht. Wat je wel kan bezoeken en wat ook zeker de moeite waard is, is de authentieke tapasbar die aan het plein ligt. Hier geniet je van overheerlijke lokale tapas.

Wie wil genieten van een schitterend uitzicht over het dorp zit goed bij de parkeerplaats voor bussen. Hier is een stenen trap aangelegd om de heuvel op te komen. Vanaf dit punt heb je een schitterend uitzicht over het dorp en kan je een aantal prachtig foto’s maken voor thuis. Vergeet vooral ook niet om te genieten van het mooie beeld.

De mooiste tours door en langs Yaiza

Overnachten in Yaiza

Hoewel het dorp dus veelal wordt bezocht als dagtrip is het zeker mogelijk om hier ook te verblijven. Er zijn enkele kleine hotels die je kan boeken via onder meer TUI, Vakantiediscounter en Sunweb. Eén van de mooiste plekken om te verblijven in deze plaats is Finca de las Salinas. Dit schitterende gebouw is een finca dat is omgebouwd tot kleinschalig hotel. Wees er op tijd bij met boeken. Het hotel heeft maar vier kamers en zit snel vol. Onze tip is om één van de twee suites te kiezen. Deze zijn van alle gemakken voorzien en een prachtig verblijf voor een vakantie op Lanzarote.

In de buurt van Yaiza

Yaiza ligt aan de zuidkant van het eiland en je kan hier van alles doen. Zo kan je de gezellige badplaatsen Puerto del Carmen en Playa Blanca bezoeken of de romantische jachthaven van Puerto Calero. Daarnaast ben je vanaf Yaiza zo bij de kliffen van Los Hervideros, El Lago Verde in El Golfo of de mooiste stranden van het eiland: Playas de Papagayo.

Veelgestelde vragen over Yaiza

Yaiza is een prachtige plaats om aan sightseeing te doen. De idyllische huisjes zijn schitterend om op de foto te zetten. Daarnaast zijn er ook een aantal prachtige pleinen en een bijzondere kerk te bezoeken.

Ja, Yaiza is ontzettend eenvoudig bereikbaar. Het ligt direct aan één van de hoofdwegen van Lanzarote, de LZ-2 en is vanaf elke plaats vrij gemakkelijk te bereiken. Zowel met eigen vervoer als met openbaar vervoer.

Hoe lang je nodig hebt om Yaiza te bezoeken is volledig afhankelijk van hoeveel waarde je hecht aan een stukje sightseeing en architectuur. Minimaal een uurtje raden we zeker aan, maar we kunnen ons voorstellen dat architectuurfans hier de hele dag rond kunnen lopen.