Volcàn del Cuervo

Volcàn del Cuervo featured Wie zichzelf wil uitdagen of wie wil genieten van een ultiem vulkaanlandschap, die moet naar Volcàn del Cuervo. Deze plek ligt iets ten noorden van het dorpje La Asomada. Op de top van de vulkaankrater heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en het typerende, vulkanische landschap van Lanzarote. Hoewel de tocht naar de top als pittig kan worden ervaren door beginnende wandelaars, is het de moeite meer dan waard.

Een bezoek aan Volcàn del Cuervo is meer dan een zeer indrukwekkende ervaring. Het leert je ook van alles over de oorsprong van Lanzarote en de geschiedenis van het eiland. Deze vulkaan heeft namelijk een cruciale rol gespeeld in een reeks van gebeurtenissen die het eiland gevormd hebben tot wat het nu is. Wie geïnteresseerd is in het ontstaan van Lanzarote en het landschap van het eiland, kan deze tocht dus eigenlijk niet overslaan. Alles wat je moet weten over een bezoek aan Volcàn del Cuervo leggen we je hier uit!

Wat is Volcàn del Cuervo?

Volcàn del Cuervo landschap In de 18de eeuw heeft Lanzarote ontzettend veel last gehad van vulkaanuitbarstingen die zijn weerga niet kende. Enorme oppervlaktes zijn hierdoor veranderd. De eerste uitbarsting van deze reeks vond plaats op 1 september 1730. Hoewel dit zeker niet heftigste was vormde tijdens deze uitbarsting deze vulkaan, Volcàn del Cuervo.

Wat bijzonder is aan Volcàn del Cuervo is dat het een klassieke, simpele krater is. De vorming is symbolisch voor hoe veel mensen een vulkaan zien. Gelukkig voor de bevolking van Lanzarote kan dit type vulkaan maar één keer uitbarsten, dit gebeurde dus op 1 september 1730. In de jaren en eeuwen daarna is een deel van de vulkaan steeds verder ingestort. Hierdoor ontstond een caldera. Vandaar dat deze vulkaan ook wel bekend staat als Caldera del Cuervo.

Wandelen door en over een vulkaan

Volcàn del Cuervo in de krater Wat bijzonder is aan deze vulkaan is dat je er doorheen en eroverheen kan lopen. Tijdens een tocht van zo’n 5 kilometer bereik je de top. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht. Niet alleen over het omringende landschap, maar ook de vulkaan in. Tijdens hele tocht heb je continue veranderende invalshoeken van de vulkaan. Dit maakt de tocht enorm indrukwekkend. Veel mensen zeggen dat een wandeling naar de top van deze vulkaan een zuivering voor je geest is. Of dat echt zo is durven we niet te zeggen, maar het is in ieder geval zeer inspirerend en adembenemend!

Tijdens de tocht staan er verschillende bordjes die tot in detail uitleggen hoe de vulkaan is ontstaan, de historie ervan en hoe de vulkaan het landschap heeft gevormd. Je krijgt daarmee een goed beeld van hoe de omgeving en überhaupt het landschap van Lanzarote is ontstaan. Ons advies is dan ook de tijd te nemen voor de wandeling, zodat je alle indrukken goed kan verwerken. Let wel goed op dat je tijdens de tocht op het aangegeven pad blijft. Evenals bij Timanfaya National Park is de omgeving zeer poreus en kan er veel schade ontstaan als je op eigen houtje van het pad afgaat.

Volcàn del Cuervo bezoeken

Volcàn del Cuervo hiking pad Een bezoek aan Volcàn del Cuervo is gratis om te doen. Wij adviseren om met de auto naar de locatie toe te rijden. Via de LZ-30 rijd je richting het noorden. Op het moment dat je kan afslaan naar de LZ-56 pak je deze weg. Je komt dan langs een kleine, niet direct in het oog springende parkeerplaats. Hier kan je de auto gratis parkeren vanwaar de tocht begint. Dit staat goed aangegeven met bordjes en het pad is duidelijk gemarkeerd.

Als je de tocht wil gaan doen adviseren we je om niet middag op de dag te gaan. Het vulkanische landschap biedt nagenoeg geen beschutting en het kan er erg heet worden. De ochtend is het beste moment voor de tocht. Het is dan nog relatief koel, soms zelfs nog wat koud. Zorg er ook voor dat je voldoende water bij je hebt, eventueel wat snacks en natuurlijk je fotocamera. Geniet van je tocht en de bijzondere indrukken!