Werken van César Manrique

Werken van César ManriqueCésar Manrique is misschien wel de grootste bekendheid van Lanzarote. In een eerdere blog hebben we je verteld wie César Manrique is, waar hij in geloofde en hoe hij het eiland heeft gevormd. In deze blog nemen we je mee in de werken van César Manrique.

In de werken van César Manrique stond balans centraal. Balans tussen omgeving, functie en natuur. Daarbij vond hij dat commerciële activiteiten, zoals toerisme, zeker een plaats hadden. Dit mocht alleen nooit ten koste gaan van de natuur en het milieu. Daarbij diende het altijd binnen de omgeving te passen, zodat alles verbonden bleef.

We vertellen je in deze blog meer over dat wat César Manrique daadwerkelijk gemaakt heeft, hoe dit tot stand is gekomen en hoe je deze werken kan bezoeken en ervaren. Lees dus snel verder om meer te weten te komen over de werken van César Manrique!

De werken van César Manrique

In de werken van César Manrique stond de balans tussen natuur, milieu, kunst en toerisme centraal. De ontwikkeling van toerisme mocht niet ten koste gaan van de unieke omgeving en natuur van Lanzarote. Dit komt dan ook terug in veel van zijn werken die nu nog te bezoeken zijn. Sterker nog, veel van de werken van César Manrique behoren tot de populairste bezienswaardigheden op het eiland.

Tijdens verschillende tours kan je (een deel) van deze werken bewonderen. Zo krijg je een schitterend beeld van hoe hij geleefd heeft, zijn visie en wat hij heeft bewerkstelligd. Hoewel je ook op eigen houtje de verschillende werken kan bezoeken, raden wij je aan om met een tour mee te gaan die langs meerdere plekken komt. Op die manier krijg je een beter beeld en nog meer achtergrondinformatie over de prachtige werken van deze kunstenaar en architect.

Cueva de los Verdes en Jameos del Agua

Twee van de bekendste werken van César Manrique zijn Cueva de los Verdes en Jameos del Agua. Hoewel ze gelden als twee aparte werken, noemen wij ze in één adem. Ze lopen namelijk in elkaar over.

Jameos del Agua is een complex van lavagrotten die zijn ontstaan vanuit het lavaveld van Monte Corona. Het ondergrondse meer dat het hoogtepunt van Jameos del Agua is door Manrique uitgebreid met een aangelegde lagune en zitgedeeltes. Daarnaast zijn er evenementen, zoals concerten met zeer bijzondere akoestiek, en een exclusief restaurant.

Uit hetzelfde tunnelsysteem is ook Cueva de los Verdes ontstaan.  Hier ga je echt de grotten in en ontdek je alles over dit bijzondere grottenstelsel. Je krijgt een rondleiding en leert alles over het ontstaan van dit bijzondere gebied.

Mirador del Río

Mirador del Río is misschien wel het mooiste uitkijkpunt van Lanzarote. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over de noordelijke kustlijn van het eiland en het noordelijk gelegen eiland La Graciosa. Dit uitkijkpunt is bedacht, ontworpen en ontwikkeld door César Manrique. Officieel is het uitzichtpunt dan ook een kunstwerk. Door perfect rekening te houden met de natuur gaat het punt schitterend op in de omgeving.

Een bezoek aan Mirador del Río is dan ook een echte aanrader als je op het eiland bent. Veel dagtrips op het eiland komen dan ook langs dit punt. Je kan hier ook wat drinken of een kleine snack nuttigen in de bar of het café die erbij horen.

Jardín de Cactus

De botanische tuin Jardín de Cactus is niet alleen één van de bekendste werken, je ziet ook het meest hoe er rekening is gehouden met de omgeving tijdens de aanleg. De tuin is prachtig aangelegd in een voormalig steengroeve. Het typische zwarte, vulkanische as dat kenmerkend is voor Lanzarote komt veel terug. Dit steekt prachtig af tegen de schitterende cacti die in de tuin staan. Daarnaast hoort er ook een gofiomolen bij de tuin. Deze molen is typerend voor de Canarische eilanden en geeft een extra dimensie aan de tuin.

De César Manrique Foundation

De plek waar alles samenkomt is het de César Manrique Foundation, ofwel de Fundacion César Manrique. Deze plek is het voormalig woonhuis van de kunstenaar, beeldhouwer, architect en bouwadviseur.

Sinds het overlijden van César Manrique is deze plek open gesteld voor toeristen. Hier kom je alles te weten over de man zelf en zijn ideeën. Je krijgt dus een schitterend inzicht en beeld van de werken van César Manrique en hoe deze tot stand zijn gekomen.

Natuurlijk is er ook op deze plek op en top rekening gehouden met een perfecte balans tussen omgeving, natuur en functionaliteit. Het voormalig woonhuis is grotendeels gebouwd in lavabellen die op deze plek aanwezig waren. Elke ruimte heeft zijn eigen stijl en zijn met elkaar verbonden.

In de voormalige woning kom je ook nog tal van andere werken van César Manrique tegen, zoals beeldhouwwerken en schilderijen. Naast een voormalig woonhuis is het dus ook een soort museum geworden.

Overige werken van César Manrique

Naast alle werken op Lanzarote, dat nu toeristische trekpleisters zijn, heeft César Manrique ook nog tal van andere werken op zijn naam. Zo heeft hij verschillende kunstcentra gebouwd op Tenerife, El Hierro, Fuerteventura en La Gomera. Hij heeft dus een grote invloed gehad op de gehele Canarische eilanden.

Naast kunstcentra en toeristische plekken heeft Manrique ook tal van schilderrijen en beeldhouwwerken gemaakt. Een deel hiervan vind je terug in het Fundacion César Manrique, maar ook op andere plekken. Zo vind je een deel van de werken van César Manrique ook terug op de plekken die hij heeft ontworpen en in tal van musea wereldwijd.