Wie was César Manrique?

César Manrique Als je Lanzarote zegt, dan zeg je César Manrique. Wie ooit op het eiland is geweest of van plan is er naartoe te gaan, die gaat deze naam gegarandeerd tegenkomen. Misschien heb je zelfs al wel één van zijn werken bezocht. Hij heeft namelijk een enorme invloed op het eiland gehad. Wij geven je dan ook antwoord op de vraag: “wie was César Manrique?” We nemen je mee in alles wat hij heeft gedaan en heeft betekend voor het eiland Lanzarote.

Over César Manrique

César Manrique was en is waarschijnlijk nog steeds de meest bekende persoon die op Lanzarote geboren is. Hij was een kunstenaar en architect. Zijn invloed op het eiland is enorm geweest en nog steeds is zeer veel van zijn werk terug te zien. Tot op de dag van vandaag is César Manrique een grootheid op het eiland.

Het werk van César Manrique kenmerkt zich door de harmonie tussen de natuur en bebouwing. In de kunst- en architectuurwereld staat zijn werk ook wel bekend als non-figuratief, alles is in evenwicht met de omringende natuur en omgeving. Dit zie je zeer goed terug in veel van zijn werken die nu populaire bezienswaardigheden op Lanzarote zijn, maar ook in zijn eigen, voormalig woonhuis.

Bezienswaardigheden van César Manrique

Foto van César Manrique Wie op Lanzarote wat meer van het eiland wil zien komt zeer snel al uit bij één van de werken waar Manrique verantwoordelijk voor is. In veel van de bekende werken en plekken op het eiland heeft hij invloed gehad. Hierin zie je telkens zijn kenmerkende stijl terugkomen. De natuur en omgeving staat centraal en de bebouwing, kamers en aangelegde stukken zijn in één lijn hiermee.

Bekende werken die van de hand van César Manrique komen zijn Jameos del Agua, Mirador del Río en Jardín de Cactus. Daarnaast is hij ook verantwoordelijk voor een aantal gebouwen gericht op het toerisme, zoals het Gran Meliá Salinas Hotel en een restaurant. Wil je meerdere bezienswaardigheden van Manrique bezoeken terwijl je op Lanzarote bent? Dan kan je een ticket voor meerdere plekken met korting kopen!

Bijzondere strijd tegen het massatoerisme en hoogbouw

De liefde de César Manrique had voor het eiland Lanzarote heeft nagenoeg zijn volledige leven beheerst. Zo is hij één van de grootste redenen dat er op Lanzarote voornamelijk laagbouw te vinden is. Hij vond, samen met nog een aantal anderen, dat het toerisme op het eiland zich enkel kon ontwikkelen als dit gepaard ging met respect voor de bijzondere, karakterstieke natuur. Met deze gedachte heeft hij dus niet alleen zijn eigen werken gemaakt, maar ook het ontzettend veel andere werken en project op het eiland beïnvloed.

Fundación de César Manrique

Fundación de César Manrique Wie meer te weten wil komen over César Manrique, zijn leven en zijn werken, kan tijdens een bezoek aan Lanzarote Fundación de César Manrique bezoeken. Deze plek is het voormalig woonhuis van Manrique dat destijds nog El Taro de Tahíche heette. Het is gelegen tussen de plaats Teguise en de hoofdstad Arrecife.

In dit voormalige woonhuis kun je veel ontdekken over het leven van Manrique en zijn invloed op het eiland Lanzarote. Het huis is gebouwd in en rond lavabellen, kenmerkend voor de oorsprong van het eiland. Zo bevat het huis ondergrondse lavabellen die verder zijn uitgehouwen en omgebouwd tot kamers.

Op de plek van het oorspronkelijke woonhuis van César Manrique zijn allerlei kunstwerken van de voormalig eigenaar te vinden. Daarnaast tref je hier ook kunstwerken van andere bekende, veelal Spaanse, kunstenaars. Zo hangt er ook werk van Pablo Picasso. Naast deze plek is het ook mogelijk om het voormalig atelier van de kunstenaar te bezoeken. Deze is gevestigd in Haría.