Castillo de San Jose

Castillo de San José featured Castillo de San José is één van de meest bekende verdedigingswerken op het Canarische eiland Lanzarote en stamt uit de 18e eeuw. Het ligt in het noordelijke gedeelte van de hoofdstad van het eiland. Tegenwoordig kan je het voormalige verdedigingswerk bezoeken en zit er een museum in gevestigd. Daarnaast is er ook een schitterend restaurant gevestigd van waaruit je een mooi uitzicht hebt over de oceaan en de belangrijkste haven van de stad.

Veel toeristen bezoeken jaarlijks dit bijzondere verdedigingswerk. Het is een bijzondere plek met een rijke geschiedenis. Deze sfeer voel je terug tijdens een bezoek. Wij raden je dan ook zeker aan om tijdens een bezoek aan Arrecife deze plek niet voorbij te rijden. Het gebouw is dagelijks geopend en biedt een breed scala aan mogelijkheden. Alles wat je moet weten over dit bijzondere verdedigingswerk vertellen we je in dit artikel!

De geschiedenis van Castillo de San José

Castillo de San Jose Castillo de San José is in de 18e eeuw gebouwd in opdracht van Karel III van Spanje. De bouw duurde zo’n 3 à 4 jaar. Tussen 1776 en 1779 werd dit verdedigingswerk gemaakt. Het is vesting en is gelegen op een steil stuk van de kust. De reden van de bouw was de uitbreiding van de stad Arrecife. De stad bleef maar groeien en hoewel er al een verdedigingswerk stond, was het tijd voor een extra bouwwerk om de stad te verdedigen.

Waar het oudste verdedigingswerk van de stad, Castillo de San Gabriel, meer aan de zuidkant gelegen is, ligt Castillo de San José aan de noordkant van de stad. De plek van deze vesting is niet zomaar gekozen. Strategisch ligt het namelijk op een zeer moeilijk bereikbare plek voor eventuele aanvallers en daarnaast heb je vanaf deze plek goed zicht op eventuele piraten en andere rovers. Tevens ligt dit werk vlakbij de belangrijkste haven van de stad.

Tegenwoordig wordt het kasteel niet meer gebruikt als verdedigingswerk. Zo huisvest tegenwoordig het Museo Internacional de Arte Contemporáneo (International Museum of Contemporary Art) in het gebouw. De meest bekende inwoner van Lanzarote, César Manrique, heeft deze plek hierin laten ombouwen. Hij heeft hiermee het destijds zwaar vervallen bouwwerk van de ondergang gered. Er hangt hier nu een schitterende collectie van moderne kunst. Deze collectie bestaat voornamelijk uit Spaanse kunstenaars (Picasso). Hiertussen ook enkele werken van César Manrique zelf. Daarnaast is er ook een grote zaal waar concerten worden gegeven met een schitterende akoestiek.

Naast een museum huisvest er in de onderzijde van het kasteel een zeer goed restaurant. Je kan hier genieten van heerlijke Canarische tapas en andere gerechten. Vanuit het restaurant heb je een adembenemend uitzicht over de oceaan en de haven van Arrecife. Kortom, dineren in stijl!

Castillo de San José bezoeken

Castillo de San José aan de kust Wie Castillo de San José wil bezoeken kan dagelijks terecht van 11:00 uur in de ochtend tot 18:00 uur in de avond. Tijdens deze uren kan je het museum bezoeken en genieten van de schitterende werken die er hangen. Het restaurant opent op woensdag tot en met zaterdag de deuren om 12:30 uur in de middag (op zondag tot en met dinsdag om 11:00 uur in de ochtend). Van woensdag tot en met zaterdag is het er mogelijk om heerlijk te dineren tot ongeveer 23:30 ’s avonds. Van zondag tot en met dinsdag is dit niet mogelijk. De deuren sluiten dan, evenals het museum, om 18:00 uur in de avond.

Toegang tot het museum is zeer goedkoop. Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar betalen maar €4 toegang. Voor kinderen van 7 tot 12 jaar oud is de toegangsprijs de helft, €2 voor een kaartje. Tevens is het mogelijk om toegangskaartjes te kopen waarmee je ook andere bezienswaardigheden van César Manrique kan bezoeken. Denk hierbij aan Jardín de Cactus of Jameos del Agua.