Het weer op Lanzarote door het jaar heen

Het weer op Lanzarote Het weer op Lanzarote is eigenlijk het hele jaar door perfect. Door de liggen van het eiland is het er altijd goed vertoeven. De winters zijn er mild en de zomers zijn er lang en warm, maar niet te heet. In de zomer wordt het gemiddeld genomen maximaal zo’n 30 graden, maar soms zijn er wat uitschieters. In de winter ligt de temperatuur vaak ook zo rond de 20 graden. Niet voor niets dus dat het eiland ook wel het Eiland van de Eeuwige Lente wordt genoemd. Een heerlijke bestemming om in de winter op te warmen. In deze blog leggen we je alles uit over het weer op Lanzarote!

Het klimaat op Lanzarote

Het klimaat van Lanzarote wordt bestempeld als warm woestijnklimaat (BWh) volgens het klimaatsysteem van Köppen-Geiger. Dit betekent dat het een gemiddelde jaartemperatuur van boven de 18 graden heeft en weinig neerslag. Hierdoor is het klimaat zacht en het hele jaar door erg aangenaam.

Het klimaat op Lanzarote is het gevolg van de ligging van het eiland en eigenlijk van de gehele Canarische Eilanden. Deze liggen op enkele honderden kilometers van de Afrikaanse westkust te midden van de Atlantische Oceaan. Hierdoor is het er heerlijk warm, maar bijna nooit te heet. Er waait namelijk vrijwel altijd een verkoelende wind over het eiland door de passaatwinden.

Calima

Calima op Lanzarote Een fenomeen dat zich het hele jaar kan voordoen en een flinke invloed kan hebben op het weer op Lanzarote is ‘calima’. Dit fenomeen zorgt ervoor dat het op het eiland tijdelijk ontzettend heet kan worden, met name in de zomermaanden. Binnen een uur kan het soms wel 10 graden warmer worden. Zo kan het in de zomer op het ene moment een heerlijke 30 graden zijn en het uur erna is het ineens een erg hete 40 graden.

Het fenomeen calima is een sirocco-wind. Hierbij ontstaat er een sterke oostelijke stroming vanaf de Sahara richting de zee. Deze lucht is erg heet en zorgt voor de flinke temperatuurstijging. Daarnaast neemt deze wind een flinke hoeveelheid woestijnzand mee over honderden kilometers. In Nederland kennen we deze zandstormen vanaf de Sahara soms ook, waarbij auto’s bedekt worden met stof, zand en vuil. Op Lanzarote komt dit, door de ligging, vaker voor en heet dit calima. Normaliter komt dit op het eiland zo rond de 10 keer per jaar voor voor één à twee dagen.

Het weer op Lanzarote door het jaar heen

Mist in Timanfaya Zoals gezegd is het weer op Lanzarote door het jaar heen erg aangenaam met een vrij stabiele temperatuur. De temperatuur van het zeewater is daarbij ook erg stabiel en bijna het hele jaar door aangenaam om in te zwemmen. Door de stabiele temperatuur kent het eiland ook bijna geen hoog- en laagseizoen. Juist in de herfst en winter komen toeristen hier graag om de warmte op te zoeken.

Januari tot en met maart

De relatief meest koude maanden op het eilanden zijn in het begin van het jaar. In januari, februari en maart ligt de temperatuur zo rond de 20 graden overdag en kan het in de nacht het koudst worden, zo rond de 13 à 14 graden. De oceaan is in deze tijd ook het meest koel en komt eigenlijk niet boven de 20 graden uit. Daarnaast kan het in deze periode ook zo af en toe regen, maar veel is dit niet. Veelal is dit zo’n 5 dagen per maand met maximaal zo’n 30 millimeter regen. Een klein buitje dus, maar nog steeds erg aangenaam. Vaak zijn dit relatief de rustigste maanden.

April tot en met juni

In de maanden april, mei en juni begint het kwik op het eiland licht te stijgen en neemt de neerslag weer af. De zomermaanden zijn in aantocht en vooral vanaf mei begin je dit al te merken. Het kwik gaat in deze periode steeds meer richting de 25 graden, het zeewater komt boven de 20 graden en het aantal zonuren neemt steeds meer toe tot 10 per dag in juni. Daarbij valt er vanaf mei nagenoeg geen regen meer.

Juli tot en met september

De zomermaanden juli, augustus en september vallen in de zomervakantie en zijn relatief het warmst. Temperaturen liggen elke dag zo rond de 30 graden, tenzij er een sirocco-wind is. Dan is het een kwestie van beschutting opzoeken. Niet alleen vanwege het zand, maar ook vanwege de hitte. Het kwik loopt dan met gemak op naar de 40 graden. In deze maanden valt er bijna nooit regen en stijgt de temperatuur van de oceaan naar een heerlijke 23 graden. Kortom, een prachtige zomerperiode op het eiland.

Oktober tot en met december

In de laatste maanden van het jaar gaan we richting de wintermaanden op het eiland. Vaak begint het iets af te koelen in oktober, maar het zet vooral door in november. In oktober is het er vaak nog erg goed vertoeven met temperaturen van 25 graden overdag. Perfect om tijdens de herfstvakantie de zomer te verlengen.

Door de maanden heen daalt het kwik steeds meer richting de 20 graden overdag, waarbij dit vooral in december echt wordt bereikt. Langzaam loopt de temperatuur van het zeewater ook terug naar zo’n 20 graden. Toch kiezen veel mensen ervoor om in december, tijdens de kerstvakantie, Lanzarote te bezoeken. Het weer op Lanzarote is dan in vergelijking met Nederland nog steeds erg aangenaam met relatief weinig regen (gem. 6 dagen per maand met max 30 millimeter).

Het weer op Lanzarote in de badplaatsen

Klimaat van Lanzarote Het weer op Lanzarote kan in de badplaatsen wat verschillen van elkaar. Zoals we al aangaven heeft het eiland eigenlijk altijd te maken met passaatwinden. Op onbeschutte plekken kan dit voor een behoorlijke bries zorgen. Dit zorgt voor verkoeling, maar kan ook fris aanvoelen als je lekker aan het zwembad ligt. Ga je dus je vakantie boeken naar dit eiland dan is het goed hier rekening mee te houden.

Puerto del Carmen is een badplaats die vrij beschut ligt. Hierdoor zijn de passaatwinden minder goed voelbaar en voelt het warmer aan. Ideaal dus als je vooral wil genieten van een lekkere zonvakantie aan het zwembad of de zee. Playa Blanca is daarentegen weer wat hoger gelegen en minder beschut. Hoewel het hier nog steeds heerlijk vertoeven is, is het wel goed om er rekening mee te houden dat het hier iets koeler kan aanvoelen.