De unieke flora en fauna van Lanzarote

Flora en fauna van Lanzarote Als één van de oudste eilanden van de Canarische Eilanden kent Lanzarote een unieke flora en fauna. Waar een La Palma groen kleurt is Lanzarote het tegenovergestelde. Het landschap doet denken aan dat van de maan, met veel rotsen, stenen en zand. Qua onderverdeling van de Canarische Eilanden behoort Lanzarote tot de oostelijke eilanden. Een belangrijk gegeven, omdat tussen de westelijke en oostelijke eilanden een groot verschil zit in flora en fauna.

Ondanks het ruwe landschap herbergt Lanzarote een bijzondere biodiversiteit met verschillende inheemse planten die ontzettend goed gedijen in het droge en grillige landschap van Lanzarote. Qua fauna vind je hier ook enkele bijzondere dieren, zowel op het land, in de lucht, als in het water van de Atlantische Oceaan. Meer weten over de flora en fauna van Lanzarote? Lees dan snel verder.

De westelijke en oostelijke Canarische Eilanden

Zoals gezegd behoort Lanzarote tot de oostelijke Canarische Eilanden, de eilanden die er als eerste waren van de eilandengroep. Deze geografische indeling zegt niet alleen iets over hoe oud de eilanden zijn, maar ook zeker over de flora en fauna op de eilanden. Zo kenmerken de oostelijke eilanden zich met droge, grillige landschappen, terwijl de westelijke eilanden vaak een stuk groener zijn.

Diverse planten en dieren komen dan ook enkel voor op óf de oostelijke eilanden óf de westelijke eilanden. De grens tussen oost en west is hier dus erg belangrijk. Verschillende dieren die je op Lanzarote kan tegenkomen vind je dan ook op Fuerteventura en Gran Canaria, maar absoluut niet op Tenerife, La Gomera, La Palma of El Hierro.

De unieke plantensoorten die op Lanzarote te vinden zijn

Lanzarote huisvest een aantal unieke plantensoorten die zich hebben aangepast aan de droge, barre omstandigheden. Zo groeien er bijvoorbeeld geen bomen op Lanzarote. De plantenwereld op Lanzarote bestaat voornamelijk uit xerofytische soorten, die droogte kunnen weerstaan. Veel voorkomende aanpassingen zijn onder meer dik, vlezig blad dat vocht vasthoudt en diepe wortelsystemen die grondwater kunnen bereiken. Een aantal unieke plantensoorten op Lanzarote zijn dan ook:

  • Euphorbia balsamifera (tabaiba dulce): Een struik die typisch is voor het droge klimaat.
  • Aeonium lancerottense: Een succulent die endemisch is voor Lanzarote.
  • Ceropegia fusca (kanarische klokjesbloem): Deze plant is opmerkelijk vanwege zijn lange, buisvormige bloemen en zijn aanpassingsvermogen aan omstandigheden met weinig water.

Fauna op Lanzarote

Wie op zoek is naar typische fauna van Lanzarote komt als snel uit bij vogels en hagedissen. De grote zoogdieren die er leven, zoals dromedarissen en geiten, zijn allemaal geïmporteerd. Deze zijn dus niet inheems voor het eiland. Toch kom je deze vrij geregeld tegen. Dromedarissen worden bijvoorbeeld gebruikt om rondleidingen te geven door Timanfaya National Park.

Vogels op Lanzarote

Falco tinnunculus dacotiae Oost-Canarische torenvalk Er leven op Lanzarote tal van bijzondere vogels. Zo kennen de Canarische Eilanden twee soorten torenvalken, waarvan één soort op de westelijke eilanden (en Madeira) voorkomt en één soort die op de oostelijke eilanden voorkomt. Degene die je op Lanzarote zal zien is de Falco tinnunculus dacotiae, oftwel de torenvalk van de Oost-Canarische Eilanden. Andere voorkomende vogels die vrij uniek voor Lanzarote zijn:

  • Canarische Kraagtrap(Chlamydotis undulata fuertaventurae): deze vogel leeft op de oostelijke eilanden, waaronder Lanzarote. Daarnaast kan je deze ook vinden op bijvoorbeed La Graciosa.
  • Mediteraanse Kleine Kortteenleeuwerik (Alaudala rufescens polatzeki): deze vogel komt ook voor op de oostelijke eilanden en is een unieke ondersoort.
  • Egyptische gier (Neophron percnopterus): deze vogel is aangepast aan het leven in een omgeving met beperkte voedselbronnen en nestelt op ontoegankelijke kliffen om zich tegen roofdieren te beschermen.

Naast vogelsoorten die permanent op het eiland verblijven kan je ook zeer veel vogels tegenkomen die Lanzarote gebruiken als tussenstop. Voor diverse vogelsoorten is Lanzarote een tussenstop tijdens hun jaarlijkse migratie. 

Hagedissen op Lanzarote

Atlantische Hagedis Gallotia Atlantica Naast vogels zijn er ook veel hagedissen die je tegen kan komen. Twee bijzondere soorten hiervan zijn:

  • Atlantische hagedis (Gallotia atlantica): vaak te zien zonnen op vulkanische rotsen, gebruikt zonne-energie om zijn lichaamstemperatuur te reguleren. Naast Lanzarote leeft deze ook op Fuerteventura.
  • Oost-Canarische gekko (Tarentola angustimetalis): deze bijzondere gekko leeft enkel op Lanzarote en Fuerteventura. Zoals meerdere hagedissoorten leeft deze onder en rond rotsen.

Inspanningen om de biodiversiteit op Lanzarote te behouden

Lanzarote heeft meerdere beschermde gebieden en is ook een UNESCO-biosfeerreservaat, wat betekent dat er aanzienlijke inspanningen worden geleverd om de unieke natuurlijke omgeving te behouden. Initiatieven omvatten:

  • Regulering van toerisme: beperkingen op de ontwikkeling en het aantal bezoekers in kwetsbare gebieden.
  • Herbeplanting en herstel van habitats: projecten om inheemse vegetatie te herstellen en erosie tegen te gaan.
  • Educatieve programma’s: verhoogt het bewustzijn over het belang van biodiversiteit en conservatie.

Invloed van menselijke activiteit op Lanzarote

De interactie tussen mensen en de natuurlijke omgeving op Lanzarote heeft zowel positieve als negatieve effecten. Zo is Lanzarote een steeds populairdere toeristische bestemming, wat leidt tot een verhoogde druk op natuurlijke bronnen zoals water en land. Hoewel toerisme economische voordelen biedt, kan het ook leiden tot habitatverstoring en vervuiling.

De groei van stedelijke gebieden kan leiden tot fragmentatie van habitats en verlies van biodiversiteit. Inspanningen om ontwikkeling te beperken tot bepaalde gebieden helpen om de impact op de natuurlijke omgeving te minimaliseren.

Flora en fauna ten opzichte van de andere Canarische Eilanden

Elk van de Canarische Eilanden heeft een unieke set van ecologische niches en soorten, grotendeels beïnvloed door hun specifieke geografische en klimatologische omstandigheden. Hierdoor zijn er met sommige eilanden meer overeenkomsten dan met anderen. Met sommige eilanden zijn de verschillen zo groot dat je bijna niet kan voorstellen dat ze tot dezelfde archipel behoren. Een aantal vergelijken:

  • Tenerife en La Palma: Deze eilanden hebben hogere en vochtiger gebieden die een meer weelderige vegetatie ondersteunen en een grotere diversiteit aan vogels en grotere reptielensoorten huisvesten.
  • Fuerteventura en Gran Canaria: Net als Lanzarote, hebben deze eilanden een droger klimaat maar ondersteunen ze een andere mix van zowel mariene als terrestrische soorten.