Femés

Nederzetting in het zuiden van Lanzarote

In het zuiden van Lanzarote ligt de kleine nederzetting van Femés. Hoewel veel mensen door deze plaats komen, stoppen er maar weinig. Zonde. Femés mag dan klein zijn en niet echt voorkomen in de meeste toeristengidsen, een korte stop hier is het meer dan waard. Zo zitten er twee gezellige restaurantjes die mooie, lokale gerechten op de kaart hebben.

Dat veel mensen Femés passeren is logisch, de LZ-702 passeert dwars door het dorp. Om van of naar Playa Blanca te komen kom je door dit plaatsje, als je de binnendoor route neemt. Sla rond Uga af naar het zuiden en je rijdt vanzelf het plaatsje binnen. Een ideale tussenstop. Wij vertellen je meer over het bezoeken van Femés en wat je hier zoal kan doen.

Kapel in Femés

Het dorpsplein van Femés. Ontdek de regio van Femés tijdens een mooie tour!

Het dorpje Femés

Het dorpje Femés is één van de oudste dorpjes op Lanzarote. Lange tijd is het zelfs de meest dichtbevolkte plaats aan de zuidkant van het eiland geweest. Tegenwoordig kennen nog maar weinigen het plaatsje. Waar het tot 1953 ook een eigen gemeente was, ligt het nu in de gemeente Yaiza. De plaats zelf heeft een paar honderd inwoners, maar ze ontvangen iedereen met open armen.

Femés is gelegen op de bergkam van de Atalaya Femés-vulkaan op een hoogte van zo’n 361 meter. De historie van het plaatsje zie je nog terug op verschillende plekken. Zo is het dorpje jarenlang afhankelijk geweest van veeteelt, met name geiten en geitenkaas productie. Lokale streekproducten kan je hier nog steeds kopen en worden nog steeds op ambachtelijke, authentieke wijze geproduceerd. Zo is er nog steeds een kaasfabriekje die je kan bezoeken. Daarnaast heeft ook een stukje toerisme een steeds grotere rol ingenomen in het dagelijks leven van de inwoners.

De mooiste tours en tochten rond Femés

Wat is er te doen in Femés?

Hoewel Femés niet heel groot is, is het zoals gezegd zeker de moeite waard om hier even te stoppen. Vanaf het uitzichtpunt Mirador de Femés heb je een schitterend uitzicht over de Rubicónvlakte die om het dorp heen ligt. In de verte zie je de Atlantische Oceaan liggen. Dit maakt het tot een mooie plek om een perfect plaatje te schieten of gewoon te genieten van het adembenemende uitzicht.

Nabij het uitzichtpunt liggen twee restaurants die erg goed zijn en waar je kan genieten van lekkere gerechten. Met name de dagspecials, vaak lokale gerechten, zijn erg goed. Eén van de restaurants, toepasselijk genaamd Balcon de Femés, heeft een terras met een mooi uitzicht over de vlakte. Dit uitzicht ontbreekt bij Casa Emiliano, maar ook hier kan je ontzettend goed eten.

Loop je het dorpje in dan kan je het dorpsplein niet missen. Overdag is het hier rustig en de vele palmbomen op en om het plein zorgen voor de nodige schaduw. Aan het Plaza San Marcial ligt ook het lokale kerkje/kapel, in typisch Canarische stijl. Wit met bruine deuren. De Iglesia de San Marcial del Rubicón is buiten diensttijden wel gesloten, maar ook van buiten is het zeker even de moeite waard om hier stil te staan. Op en rond het plein zijn in de avonduren wel wat mensen te vinden, vooral locals komen dan op deze plek samen.

Dat het dorp vroeger leefde van met name zuivelproductie van geitenmelk zie je her en der nog goed terug. Wil je iets lokaals proeven uit dit plaatsje of iets meenemen? Bezoek dan de Quesería Rubicón. Hier kan je mooie streekproducten kopen die nog op ambachtelijke wijze zijn gemaakt. Dit proef je terug, de kwaliteit is er top! Logischerwijs vind je er een redelijk assortiment aan diverse geitenkazen. Zeker de moeite waard om wat te kopen en te proeven.

Veelgestelde vragen over Femés

Het dorpje ligt aan de zuidkant van het eiland, maar een stuk landinwaarts. Grofweg ligt het tussen Uga en Playa Blanca in, ten midden van de Rubicónvlakte.

Om het dorpje te bezoeken volg je de LZ-702 vanaf Uga naar Playa Blanca of andersom. Deze weg loopt dwars door het plaatsje en je komt hier dus vanzelf doorheen. Een andere mogelijkheid is vanaf La Hoya / Los Hervideros. Volg vanaf La Hoya de LZ-703 en sla bij Maciot linksaf naar de LZ-702 richting UGA. Je rijdt dan bijna direct het dorp binnen.

Het uitzichtpunt van het dorp, wat één van de hoofdredenen is om het dorp te bezoeken, ligt aan de zuidkant van de plaats. Waar je het dorp binnen komt rijden ligt het uitzichtpunt. Je kan er ook voor kiezen om één van de restaurants te bezoeken. Dit restaurant heeft een terras met uitzicht over de omgeving.