La Geria

Hét wijngebied van Lanzarote 

La Geria is een klein dorp in dat ergens tussen het midden en zuidwesten van Lanzarote ligt. Hoewel, het dorpje is misschien eerder een gehucht te noemen. Het heeft ongeveer rond de 30 inwoners en is dan ook onderdeel van de gemeente Yaiza. Ondanks dat het dorp zo klein is, is het gelijknamige gebied één van de bekendste gebieden van het eiland. Het gebied La Geria is namelijk hét wijngebied van Lanzarote. 

Voor wijnliefhebbers, maar ook voor iedereen die meer wil ontdekken over de cultuur en historie van het eiland, is een bezoek aan La Geria een absolute must. In dit unieke gebied worden de druiven namelijk op een zeer bijzondere wijze gekweekt. Meer over het dorpje en het wijngebied La Geria lees je op deze pagina!

De geschiedenis van La Geria

Hoewel La Geria het grootste en bekendste wijngebied van Lanzarote is, is dit niet altijd zo geweest. Voor de vulkaanuitbarstingen die het huidige landschap hebben gevormd werden er namelijk helemaal geen druiven geteeld in dit gebied. Destijds stond deze streek bekend om de levendige fruit- en bloementeelt. Deze teelt is door de lavastromen die het huidige landschap hebben vormgegeven volledig verwoest. Na deze gebeurtenis zijn de lokale bewoners overgegaan op het produceren van wijn. Dit ondanks een enorm gebrek aan grond- en regenwater.

Door de bijzondere ligging van dit gebied, het weinige water en de soms erg ruige passaatwind, is er veel voor nodig om hier wijn te produceren. Toch zijn de vindingrijke inwoners met een bijzondere oplossing gekomen. Dusdanig dat La Geria inmiddels uitgeroepen is tot een beschermd gebied. Hiermee wordt de unieke architectuur van het landschap beschermd.

Wijn te midden van een uniek vulkaanlandschap

Wat zo bijzonder is aan de wijnbouw in La Geria is dat er bijna geen grondwater en regen aanwezig is in het gebied. Toch bloeit de wijnbouw hier enorm en dat met behulp van één van de weinige materialen die aanwezig is. Lava van de vulkanen.

De druivenstokken in La Geria staan lager dan op een gemiddelde wijngaard. Ze worden individueel in een ronde kuil geplant die wordt gevuld met kleine lavasteentjes. Deze steentjes zorgen ervoor dat het weinige beetje water dat valt of wordt gesproeid langer vast wordt gehouden. Daarbij worden de stokken tegen de wind beschermd door een halve cirkel van grotere brokken lava aan de bovenkant van de kuil.

Wat is er nog meer te zien in La Geria?

De wijnbouw in La Geria is het absolute hoogtepunt van de plaats en eigenlijk de gehele streek. Desondanks is er nog meer te zien dan enkel de bodega’s in dit gebied. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Ermita de La Caridad, een bijzondere kapel uit 1706 in traditionele bouwstijl. Daarnaast is de omgeving ook uniek dat je hier tal van activiteiten kan ondernemen. Zo kan je er schitterend wandelen, maar ook fietsen is hier een feestje. Er lopen ook diverse routes door dit gebied.

La Geria bezoeken

Wil je La Geria bezoeken? Dan zijn hier verschillende manieren voor. Zo kan je ervoor kiezen om op eigen houtje door het gebied te gaan. Daarbij kom je onder andere langs Malvasia en El Grifo. Je hebt dan alle tijd om de bodega die je het meest aanspreekt te bezoeken en hier eventueel een rondleiding te boeken. Daarbij kan je dit ook combineren met bijvoorbeeld een wandeling in of rondom het gebied.

Een andere optie is mee te gaan met een georganiseerde tour. Hierbij leer je vaak niet alleen een bodega kennen, maar ook meer over de regio en kom je langs andere bijzondere plekken. Bijkomend voordeel hierbij is dat je geen rekening hoeft te houden met dat je zelf nog moet rijden en gewoon kan genieten van de lekkerste wijnen uit deze regio.

Zelf wijn proeven in La Geria? Boek nu je tour en proeverij!

Op eigen houtje naar La Geria

In vijf bodega’s in La Geria kan je terecht om wijn te proeven. Je kan er op eigen houtje heen en één van deze bodega’s bezoeken. Ze zijn veelal elke dag open en bieden ook uitgebreide rondleidingen aan. Wel is het goed dit vaak van tevoren te boeken. De rondleidingen met proeverijen zijn vaak op gezette tijden en je wil voorkomen dat deze vol zitten op het moment dat je er aankomt. Hieronder kan je direct reserveren voor één van de beste proeverijen van de regio van Bodegas Vega de Yuco.

Powered by GetYourGuide

Naar La Geria in een georganiseerde tour

Wil je optimaal genieten van La Geria en de bijzondere wijnen uit dit gebied? Dan raden wij je aan om een wijntour te boeken. Vaak ook gecombineerd met andere bezichtigingen in de nabije omgeving. Hiermee leer je alles over dit bijzondere gebied, de manier van verbouwen en krijg je natuurlijk de lekkerste wijnen uit deze streek te proeven. Je hoeft je geen zorgen te maken hoe je het gaat doen met rijden, veelal zit pick-up bij je hotel of appartement erbij in of kan je dit bijboeken. Een aantal van de beste tours waarbij je La Geria aandoet hieronder op een rij.

Powered by GetYourGuide

Veelgestelde vragen over La Geria

Ja, La Geria biedt nog veel meer dan enkel wijn. Wel is het zo dat nagenoeg alles in het teken hiervan staat. Wil je toch voor iets anders komen, dan raden we je een bezoek aan de lokale kapel in traditionele bouwstijl aan. Voor de actieveling is een wandel- of fietstocht door het gebied een aanrader.

Ja, de meeste wijnhuizen zijn dagelijks geopend. Vaak gaan ze ergens tussen half 10 en half 11 open tot een uurtje of 6 à 7 in de avond. Het is wel aan te raden van tevoren te boeken om zeker te zijn van je plek.

Dit is zeker mogelijk en de verschillende bodega’s pakken het graag goed voor je in. Hou wel rekening met regels die gelden voor hoeveel je maximaal mee mag nemen aan boord.