Playa Quemada

Playa Quemada featuredBij velen onbekend, maar zeker waard om te bezoeken: Playa Quemada. Hier vind je niets terug van enige vorm van massatoerisme. Het plaatsje telt amper een paar honderd inwoners. Een authentiek vissersdorpje, enigszins vergelijkbaar met Punta Mujeres. Wie hier komt ervaart rust en puurheid. Soms zal je een lokale inwoner of andere toerist tegenkomen, maar verder bijna niemand.

Hoewel Playa Quemada nog vooral een oase van rust is komen er met het jaar meer mensen naartoe. De omgeving is er namelijk schitterend en veel kunstenaars en fotografen reizen naar deze plaats af. Zowel voor inspiratie als voor het maken van prachtige werken of kiekjes. Dit laat direct ook zien wat de charme van deze plek is. Van plan Playa Quemada te bezoeken? Wij vertellen je wat je moet weten!

Witte huisjes, oceaan en gekleurde vissersbootjes

Playa Quemada Eigenlijk zou je Playa Quemada kunnen zien als de meest ultieme plek waar je het traditionele leven van Lanzarote nog kan ervaren. De schitterende witte huisjes met gekleurde ramen en deuren (groen, blauw of bruin) staan hier volop, het geluid van de oceaan en de gekleurde vissersbootjes: je vindt het hier allemaal. Doordat het toerisme hier nog is weggebleven en er eigenlijk alleen locals wonen proef je de sfeer zoals deze in vroegere dagen overal op het eiland was. In de nacht vertrekken de mannen de oceaan op om vis te vangen en overdag is het er heerlijk gemoedelijk.

Plannen voor meer toerisme

Hoewel het er nu nog rustig en puur is, is het maar de vraag of dit over enkele jaren nog zo is. Er komen steeds meer plannen op tafel te liggen om ook van dit vissersdorpje een toeristische trekpleister te maken. Wij vinden het hartstikke zonde. De unieke setting van dit dorp vind je nergens anders terug en het zou zonde zijn als dit plaats moet maken voor torenhoge hotels en appartementen.

Playa Quemada bezoeken

Playa Quemada huisjes Playa Quemada is op twee manieren te bezoeken: met de auto of wandelend. Wandelend is het een flinke, maar schitterende tocht vanuit Puerto del Carmen. Je loopt langs de kust van zuidoost Lanzarote waar het landschap adembenemend is. Met de auto kan je het plaatsje via de LZ-706 bereiken. Als je de afrit naar Playa Quemada inslaat zie je lange tijd enkel een schitterend vulkaanlandschap. Langzaamaan zie je aan de horizon kleine, witte huisjes opduiken. Je bent er dan bijna. Door de laagbouw valt het plaatsje bijna niet op, maar als je dichterbij komt valt op dat er toch nog redelijk wat woningen, restaurants en winkels zijn.

Geniet van dagverse vis in één van de restaurants

Als je Playa Quemada bezoekt, blijf dan zeker hangen voor de lunch of het diner. Hoewel het in de avond een flinke tocht in het donker terug kan zijn, kan je in één van de lokale restaurants heerlijk eten. De dagverse vangst staat hier op het menu. Daarbij zijn de verschillende bereidingswijzen nooit aangepast aan het toerisme. Je bestelt dus altijd dagverse vis die op de meest traditionele wijze is klaargemaakt. Puurder gaat het bijna niet worden.

Heerlijk wandelen in de omgeving

In en rond Playa Quemada kan je schitterende wandelingen door het vulkanische gebied maken. Wel kan het soms een pittige tocht zijn door het heuvelachtige en ruwe landschap. Ondanks de enigszins verlatenheid van het gebied liggen er behoorlijk wat paden. Ons advies is om vroeg op de dag te beginnen. Niet alleen ervaar je dan eerst het dorp in zijn meest pure vorm, het kan ook erg warm worden tijdens de tocht. Daarbij is er bijna geen beschutting. Natuurlijk sluit je de tocht af met een goede lunch.