Casa José Saramago

Casa Jose Saramago featured Hoewel dit niet de eerste plaats is die je in de reisgidsen tegenkomt, is Casa José Saramago zeker de moeite waard om te bezoeken. Dit huis ligt in het plaatsje Tías, net ten noorden van Puerto del Carmen en ten westen van Playa Honda. Het huis staat ook wel bekend als ‘Het huis gemaakt van boeken‘. Deze naam gaf de Nobelprijswinnaar José Saramago aan de woning.

Waar Saramago 18 jaar in dit huis heeft gewoond is het nu toegankelijk voor publiek. Tijdens je trip naar Lanzarote kan je deze bijzondere plek dan ook bezoeken. Laat je inspireren door de plek waar Saramago zich heeft laten inspireren en waar hij zijn rust vond. Een bijzondere plek om te bezoeken.

Wie was José Saramago?

Buitenkant van het huis van Jose Saramago José Saramago was een van origine Portugese schrijver, geboren in een klein dorpje ten noordoosten van Lissabon. Hoewel hij in 2010 is overleden is hij nog steeds één van de belangrijkste hedendaagse Portugese schrijvers. In 1998 won hij de Nobelprijs voor Literatuur. Ondanks dat Saramago van origine Portugees is, heeft hij veel binding met het eiland Lanzarote.

In 1992 ging José Saramago richting Lanzarote. Hij woonde hier de laatste 18 jaar van zijn leven, hier woonde hij in vrijwillig ballingschap. In de tijd dat hij op Lanzarote woonde won hij de Nobelprijs voor Literatuur. Tijdens zijn leven ontving hij van diverse universiteiten een eredoctoraat door het werk dat hij had geleverd, zoals Turijn, Sevilla, Manchester en Coimbra.

Het huis van José Saramago

Binnenkant van Casa Jose Saramago Een bezoek brengen aan Casa José Saramago staat voor een intiem inkijkje in hoe José Saramago heeft geleefd. Veel in het huis is nog intact en het lijkt alsof hij er nog woont. Een bijzondere ervaring die heel puur laat zien hoe zijn werken tot stand zijn gekomen, waardoor hij zich heeft laten inspireren en hoe hij dacht. Veel bezoekers noemen een bezoekje aan Casa José Saramago dan ook één van de hoogtepunten en meest memorabele momenten van hun verblijf op Lanzarote. Een echte aanrader dus.

Het hele huis kan je bezoeken, tot de slaapkamer waar hij sliep aan toe. Daarnaast is een bijzondere plek in het huis zijn eigen bibliotheek vol met de meest uiteenlopende boeken. Verder is er de tuin. Hier heeft hij zijn eigen bijzondere omgeving gecreëerd waar olijfbomen het middelpunt vormen. Deze bomen waren kenmerkend voor zijn Portugese geboortestreek. Vandaar dat hij ze ook hier in zijn tuin heeft geplaatst.

Eén van de kamers in huis is omgebouwd tot een klein winkeltje waar je schitterende, unieke souvenirs kan aanschaffen. Geen standaard toeristische prullaria, maar tastbare herinneringen aan een groot schrijver. Natuurlijk kun je hier zijn boeken kopen, maar ook tal van andere spullen.

Een bezoek brengen aan Casa José Saramago

Een bezoek brengen aan Casa José Saramago kan doordeweeks van maandag tot en met vrijdag. De deuren openen om 10.00 uur in de ochtend en sluiten om om 13.30 uur. Enige uitzondering hierop is de donderdagmiddag. Het huis is dan ook geopend van 16.00 uur tot 17.30 uur. In het weekend is Casa José Saramago gesloten. Gemiddeld duurt een bezoekje zo’n 30 minuten.

Een bezoekje aan Casa José Saramago is helemaal niet duur. Boven de 16 jaar betaal je € 8 entree. Ben je jonger dan 16, dan mag je gratis naar binnen.

Om Casa José Saramago te bezoeken volg je de LZ-2 en ga je eraf bij Tías, waar deze hoofdweg doorheen loopt. Vanaf daar volg je de weg richting Puerto del Carmen. Aan de rechterzijde ligt op een gegeven moment Casa José Saramago. Verblijf je in Puerto del Carmen? Dan ga je richting de LZ-2 en ligt het aan je linkerhand als je Tías binnenrijdt.