Lanzarote staat bekend om het vulkanische landschap, het is één van de meest iconische uitzichten op de Canarische Eilanden. Hoewel er tegenwoordig nagenoeg geen vulkanische activiteit meer is, in tegenstelling tot andere eilanden van de groep, heeft het wel een grote impact gehad op het eiland. Het meest bekende vulkanische gebied op Lanzarote is het Nationaal Park Timanfaya, maar er zijn nog meer vulkanen op Lanzarote.
In dit artikel nemen we je mee langs de meest bijzondere vulkanen van Lanzarote. We vertellen je meer over hoe vulkanische activiteit het eiland heeft gevormd, een aantal bekende uitbarstingen en natuurlijk welke vulkanen je nu nog kan bezoeken. Wil je dus meer weten over Lanzarote als vulkaaneiland, dan zit je hier helemaal goed.
Verdeling van vulkanen op Lanzarote
Hoewel Lanzarote zelf vele vulkanische kenmerken heeft zoals kraters en lavavelden, worden deze in principe niet als individuele actieve vulkanen geteld. Het eiland is geologisch gezien een vulkanisch fenomeen met een complexe structuur die uit meerdere vulkanische bronnen en uitbarstingen bestaat. Het exacte aantal afzonderlijke vulkanen is echter niet duidelijk. De nadruk ligt over het algemeen meer op de vulkanische activiteit en de gevolgen daarvan dan op het tellen van individuele vulkanen. Desondanks zijn er wel diverse herkenbare punten op het eiland die worden gezien als vulkaan of herinneren aan de vulkanische activiteit.
Hoe vulkanische activiteit Lanzarote heeft gevormd
15 miljoen jaar geleden begon op de plek waar nu Lanzarote ligt vulkanische activiteit te ontstaan. Deze activiteit is de oorsprong van alle Canarische Eilanden, maar het begon met de eilanden Lanzarote en Fuerteventura zoals we deze nu kennen. Officieel is Lanzarote een schildvulkaan met diverse spleetopeningen. Daarbij zijn er vier belangrijke ‘caldera’s’ en diverse kegels en kloven.
Het landschap van het eiland is dan ook volledig te danken aan de vulkanische activiteit die toen begon. In combinatie met het droge klimaat en het gebrek aan erosie is het landschap van het eiland nog bijna identiek als na de uitbarstingen door de tijd heen. Niet voor niets staat Lanzarote wereldwijk bekend als het ‘Eiland van de Vulkanen’. Het Timanfaya Nationaal Park is een vulkanisch gebied dat bijna een kwart van het eiland beslaat.
Deze vulkaan of vulkanen, afhankelijk van hoe je het aanhoudt, bieden een blik op de natuurkrachten die het eiland hebben gevormd en zijn erg indrukwekkend om te zien. Vele van deze zijn ook toegankelijk voor bezoekers. Hiermee kom je nog meer te weten over de rijke geologische geschiedenis van Lanzarote. Elk van deze locaties biedt unieke perspectieven op de vulkanische activiteit die Lanzarote tot een unieke bestemming maakt.
Hoeveel vulkanen zijn er op Lanzarote?
Op Lanzarote zijn meer dan 100 vulkanen bekend, althans openingen van de grotere vulkaan die Lanzarote gevormd heeft. Deze vulkanen zijn grotendeels geconcentreerd in het Nationaal Park Timanfaya. Dit gebied kent ontelbaar veel vulkanische kenmerken, zoals kraters, lavastromen en geothermische activiteit. De uitbarstingen die in de 18e eeuw plaatsvonden, hebben het landschap van Lanzarote grotendeels gevormd tot wat het nu is. Daarbij ontstonden ookvele vulkanen en vulkanische structuren.
Vijf bijzondere en bekende vulkanen van Lanzarote
Lanzarote kent ontzettend veel vulkanen, maar er zijn er een aantal die er enorm uitspringen. Vijf van deze meest bijzondere en bekende vulkanen hebben we dan ook voor je op een rij gezet. Sommige zijn een losse vulkaan, andere een groep vulkanen. Stuk voor stuk bijzondere plekken die een bezoek meer dan waard zijn als je op Lanzarote bent.
Timanfaya National Park (Montañas del Fuego)
Het Timanfaya National Park met daarbinnen de Montañas del Fuego, is een uitgestrekt gebied met meer dan 100 kleinere vulkanen en ongeveer 30 grotere kraters. De regio is gevormd door uitbarstingen in de 18e en 19e eeuw. Met name door een serie van vulkaanuitbarstingen tussen 1730 en 1736 en later nog een in 1824.
Het park is toegankelijk via georganiseerde tours. Zelfstandig bezoeken is niet mogelijk. Tijdens deze tours kom je langs lavavelden en kraters. Het is één van de meest indrukwekkende activiteiten tijdens een verblijf op Lanzarote.
Montaña Roja (Rode Berg)
Montaña Roja is een opvallende vulkaan in het zuiden van Lanzarote, nabij Playa Blanca. Deze vulkaan is herkenbaar aan zijn enigszins rode kleur, veroorzaakt door de oxidatie van ijzermineralen in de lava. Een wandelpad leidt naar de top. In een klein halfuurtje ben je boven. Vanaf daar heb je een panoramisch uitzicht over de zuidkust van het eiland en het omliggende vulkanische landschap. Daarbij kan je er ook een mooi rondje over de rand van de krater lopen.
Caldera Blanca
Caldera Blanca staat bekend om zijn grote en relatief intacte krater. Als je eenmaal op de top bent heb je een schitterend uitzicht. Hoewel dit naar onze mening de mooiste vulkaan van het eiland is, is het wel een pittige wandeling om de vulkaan te bezoeken. Deze beslaat zo’n 10 kilometer en duurt ongeveer 2,5 uur. Goede schoenen zijn ook belangrijk om mee te nemen en een jas of vest is geen overbodige luxe. Het kan namelijk hard waaien bovenop.
Bovenop kan je rond de grote krater lopen. Dit biedt een adembenemend uitzicht. De moeite is het dubbel en dwars waard. Vergeet ook zeker niet je camera mee te nemen. Door de indrukwekkende breedte en diepte van de krater is dit een populaire locatie voor fotografen. De wandeltocht van deze vulkaan begint in Tinajo, eenvoudig te bereiken met een huurauto of het openbaar vervoer.
El Cuervo (Montaña Cuervo)
El Cuervo is één van de populairste vulkanen op Lanzarote. De krater is vrij toegankelijk met een relatief makkelijke wandelroute. Vanaf de vulkaan heb je een prachtig uitzicht op de zwarte lavavelden rond de vulkaan. Er is zelfs de mogelijkheid om de krater zelf te betreden, wat een bijzondere ervaring is. Meer weten over het bezoeken van deze vulkaan? Hier lees je alles over El Cuervo.
Montaña Colorada
Montaña Colorada is beroemd om zijn opvallende rode kleur en unieke geologische kenmerken. Een voorbeeld hiervan is de ‘vulkanische bom’, een groot stuk magma dat tijdens een uitbarsting is gestold en intact is gebleven. Deze vulkaan is relatief eenvoudig te beklimmen, zelfs met kinderen. De tocht duurt maximaal een uur, inclusief een aantal mooie stops. De wandelroute rond deze vulkaan biedt namelijk zicht op tal van rotsformaties en het uitgestrekte lavaveld dat de vulkaan omringt. Daarbij is de route zeer duidelijk uitgestippeld met routeborden.
Meer te weten te komen over het vulkaaneiland Lanzarote?
Wil je meer te weten komen over het vulkanisme op Lanzarote? Dan zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Natuurlijk kan je zelf een vulkaan (of meerdere vulkanen) beklimmen. Daarnaast is het Timanfaya Nationaal Park met een tour ontdekken ook een echte aanrader. Wil je het wat rustiger aan doen? Dan raden we je La Casa de los Volcanes aan, een prachtig museum gevestigd in Jameos del Agua. Hier leer je alles over de kracht van vulkanen en hoe deze het eiland hebben gevormd.