Arrieta

Rustig vissersdorp aan de hoofdweg

Gelegen in het noordoosten van Lanzarote ligt het kleine kustplaatsje Arrieta. De plaats ligt net ten zuiden van Punta Mujeres en ten oosten van Tabayesco en Haría, tevens de gemeente waartoe het behoort. Hoewel Arrieta van oorsprong een echt vissersdorpje is, neemt het toerisme er ook steeds meer een rol in. Desondanks blijft de visserij hier springlevend en zie je er nog veel terug van hoe het vroeger op Lanzarote was.

Hoewel Arrieta geen plaats is waarvoor je aanraden om ervoor om te rijden, is het bezoeken ervan wel ideaal als je er toch langskomt. Die kans is groot, want de plaats ligt direct aan één van de hoofdwegen van het eiland. Als je richting het noorden gaat valt het bijna niet te missen. We vertellen je op deze pagina meer over dit kleine plaatsje aan de oostkust en over het bezoeken ervan.

Van vissersdorpje naar toerisme

Van oorsprong is Arrieta een klein vissersdorpje. Nog steeds zie je hier veel van terug. Als je door het dorpje wandelt zie je nog steeds veel kleine vissersbootjes. Er wonen ongeveer 1000 mensen in de plaats, dus je zal merken dat er een behoorlijke ons-kent-ons sfeer hangt. Het is er rustig en gemoedelijk. Met name in de wintermaanden is het hier erg rustig en zal je er nagenoeg geen toeristen tegenkomen. In de zomermaanden is het anders. De plaats is in de zomermaanden een kleine toeristische trekpleister en je zal er dan een stuk meer mensen tegenkomen.

Casa Juanita, een bijzonder bouwwerk

Vlak naast de pier van Arrieta staat een groot en opvallend gebouw. Hoewel het officieel te boek staat als Casa Juanita staat het ook wel bekend als ‘het Blauwe Huis’. Niet voor niets, want het huis valt direct op met de rode bakstenen op de begane grond en blauwgroene tweede verdieping.

Het huis is ruim honderd jaar oud en gebouwd door een lokale zakenman die zijn geld heeft verdiend in Venezuela. De architectuur was z’n tijd destijds ver vooruit en ook nu is het nog een unieke verschijning. Zeker leuk om even langs te gaan en te bekijken als je van architectuur bent. Het bevat meerdere stijlen en is gebouwd op, hoe kan het ook anders, vulkanisch gesteente.

Casa Juanita in Arrieta

Wat is er in Arrieta te zien en doen?

Tijdens een bezoek aan Arrieta zijn er verschillende zaken die je kan zien en doen. Zo kan je een bezoek brengen aan de lokale kerk, Iglesia de Nuestra Señora del Carmen. Ben je er in de zomer, dan raden we je aan om tijdens de processie een bezoek te brengen. Tijdens dit bijzondere evenement eind juli wordt de Heilige Maagd gevierd met een processie van vissersboten.

Het strand, Playa de la Garita, is ook een echte aanrader. Hier kan je heerlijk tot rust komen. Anders dan op andere plekken op Lanzarote is de oceaan hier vrij kalm en is de wind matig. De ligging van de baai waar Arrieta in ligt is hier de oorzaak van. Nabij het strand zijn ook enkele kleinschalige cafés en restaurants te vinden.

Arrieta bezoeken

Arrieta bezoeken is vrij eenvoudig en ideaal te combineren tijdens een bezoek aan de noordkant van het eiland. Zo liggen Jameos del Agua en Cueva de los Verdes op enkele minuten rijden. Ideaal dus om mee te pakken, bijvoorbeeld voor een heerlijke lunch of een drankje aan het water. Ook enkele georganiseerde tours doen dit kleine kustplaatsje aan voor een kleine stop. Hier komen we zo op terug.

Zelf Arrieta bezoeken is erg gemakkelijk, doordat het aan de hoofdweg LZ-1 ligt. Nabij Arrieta is er een rotonde waar je kan afslaan en waarna je direct in de plaats bent. De rotonde is eenvoudig te herkennen, doordat hier één van de werken van César Manrique op staat. Een soort windwijzer gemaakt van staal en rood geschilderd. Vanuit de hoofdstad Arrecife is het ongeveer een halfuurtje rijden. Kom je vanuit Haría? Volg dan de LZ-10 voor ongeveer 5 kilometer en je bent er ook.

Vissersbootjes in Arrieta

Arrieta bezoeken tijdens een tours

Het is ook mogelijk om Arrieta te bezoeken tijdens een georganiseerde tour of dagtrip naar het noorden van het eiland of tijdens een bezoek aan nabij gelegen bezienswaardigheden. Verschillende tours komen langs Arrieta en maken hier een tussenstop. Soms voor wat sightseeing, anderen ook voor een lunch. Een aantal mooie tours die langs Arrieta komen hebben we voor je op een rij gezet.

Powered by GetYourGuide