Invloed van César Manrique op Lanzarote

De invloed van César Manrique op Lanzarote natuurlijke vormen In onze blog hebben we het al vaker over César Manrique gehad. Zo hebben we het gehad over wie César Manrique was en welke werken hij allemaal heeft achtergelaten op het eiland. Het is niet gek dat we het zo vaak over deze grootheid van het eiland hebben gehad.

De invloed van César Manrique op Lanzarote is namelijk enorm groot geweest. Sterker nog, we durven wel te stellen dat zonder deze kunstenaar en architect het eiland totaal niet de charmes had die het nu heeft. In deze blog gaan we dieper in op de invloed van César Manrique op Lanzarote en hoe hij het heeft gemaakt tot wat het nu is.

De visie van Manrique

De rode draad binnen de visie van Manrique was zijn enorme (voor)liefde voor het eiland waar hij woonde, Lanzarote. De natuur, cultuur en eigenlijk alles wat van oorsprong samenhing met het eiland mocht nooit worden aangetast door toerisme of andere vormen van overdadige exploitatie. Als iets werd ontworpen, opgezet of op een andere manier invloed had op het eiland dan moest dit in zijn ogen passen binnen de omgeving van het eiland.

Zijn visie kwam terug in alle kunstvormen die hij beoefende, maar met name in zijn werken als beeldhouwer en architect en in zijn rol van bouwadviseur. Hier kon hij de grootste invloed uitoefenen op wat er met het eiland zou gebeuren. Veel van zijn werken en aanpassingen aan het eiland zijn dan ook echte publiektrekkers geworden waarin precies te zien is waar hij voor stond.

Groot tegenstander van massatoerisme

Als groot tegenstander van massatoerisme, zoals we dat kennen van bijvoorbeeld andere Canarische Eilanden, is het hem gelukt om hier sturing aan te geven. Jaarlijks gaan er nog steeds tienduizenden Nederlands en bijna 3 miljoen toeristen naar het eiland, maar het gevoel van massatoerisme heb je hier niet. Er zijn nagenoeg geen gebouwen te vinden van meer dan 3 à 4 verdiepingen hoog.

De hoofdstad Arrecife is hierop de grootste uitzondering, hier vind je nog de meeste hoogbouw. Daarnaast zijn er in de badplaats Puerto del Carmen inmiddels enkele hotels van meer dan vier verdiepingen, maar dit bevestigt met name de uitzonderingen op de regel.

Voorbeelden van de invloed van César Manrique

De invloed van César Manrique zie je het beste terug in de bezienswaardigheden die vandaag de dag open zijn voor toeristen. Hij heeft deze vaak zelf of samen met andere architecten ontworpen. Deze trekpleisters passen precies binnen zijn visie. Zo was hij niet tegen toerisme in zijn geheel en dat zie je ook terug in zijn bekendste bezienswaardigheden.

Cueva de los Verdes en Jameos del Agua

Jameos del Agua featured Hoewel Cueva de los Verdes en Jameos del Agua gezien kunnen worden als twee aparte bezienswaardigheden en je er ook twee aparte tickets (of een combiticket) voor nodig hebt, behoren ze wel tot hetzelfde ondergrondse stelsel van vulkanische gangen. In Cueva de los Verdes duik je deze gangen in en krijg je een rondleiding over de oorsprong van de gangen en wat er te zien is. Jameos del Agua is daarentegen een ondergronds meer in één van deze gangen. Hier leven zeer zeldzame albinokreeftjes. Daarnaast is de omgeving prachtig omgetoverd tot en vind je rondom dit ondergrondse meer een lagune, museum, restaurant en concertzaal. Alles precies passend binnen de omgeving.

Mirador del Río

Misschien wel het werk waarin het beste de invloed van César Manrique op het eiland tot uiting komt. Dit uitzichtpunt is gelegen op zo’n 500 meter hoogte en biedt een schitterend uitzicht, onder meer op het nabij gelegen eiland La Graciosa. Het is volledig opgebouwd uit de lavasteen die in de omgeving terug te vinden is en het café bevindt zich in de berg. Mirador del Río is een must-see als je op het eiland bent.

Jardín de Cactus

Jardin de Cactus uitgelichtHet laatste grote project waarmee de invloed van César Manrique op Lanzarote duidelijk wordt is Jardín de Cactus. Dit is tevens ook het laatste grote project dat de kunstenaar zelf heeft uitgevoerd op het eiland. Het is een schitterende tuin, aangelegd in de stijl van het eiland. Niet alleen is er veel vulkaansteen gebruikt, ook de typerende molen past helemaal binnen het traditionele aanzicht van het eiland. Daarnaast staat er in de tuin een immense verzameling aan cactus soorten, ruim 2.000 soorten.

Hoe de visie van Manrique nog steeds voortleeft

We hebben het al kort gehad over de invloed van César Manrique op het massatoerisme en hoe je hiervan nog steeds ziet wat zijn gedachtegoed heeft voortgebracht. Ondanks dat deze grootheid van het eiland in 1992 is overleden wordt hier stevig aan vastgehouden. Niet alleen in het massatoerisme en qua bezienswaardigheden is zijn invloed dan ook groot (geweest). Er zijn nog tal van andere details waaraan je kan zien (of juist niet kan zijn) wat zijn invloed is geweest.

Binnen de visie van Manrique moest alles aansluiten bij de omgeving en natuur van het eiland. Advertentieborden, zoals je die veel in Spanje naast (snel)wegen ziet, kom je dan ook niet tegen langs doorgaande wegen. Zo’n bord verpest immers het zicht en breekt met de omgeving. Een typische regel van de hand van Manrique.

Yaiza featuredWat daarnaast ook typerend is voor het eiland is en afkomstig uit zijn gedachtegoed zijn de kleuren van de huizen. Hier is de invloed van César Manrique dan ook zeer duidelijk zichtbaar. Als je op het eiland aankomt of eroverheen rijdt dan zal je vooral veel witte huizen zien met kozijnen en deuren in het groen, bruin of blauw. Buiten dat dit schitterend past binnen de omgeving en natuur van het eiland heeft het ook praktische voordelen. Zo zijn de huizen door de verf beter beschermd door de invloeden vanaf zee.

Meer weten over de invloed van César Manrique?

De invloed van César Manrique op het eiland is dus groots en zoals te zien is zijn invloed op het eiland nog altijd zichtbaar in verschillende vormen. Wil je meer weten over de invloed van César Manrique tijdens je bezoek aan het eiland? Dan raden we je aan om Fundacion César Manrique te bezoeken. Dit is zijn voormalig woonhuis en inmiddels museum waar je alles te weten kan komen over deze grootmeester.