Het openbaar vervoer op Lanzarote

Bus openbaar vervoer op LanzaroteWil je naar Lanzarote op vakantie, maar heb je geen zin om een auto te huren op eiland en wil je wel het eiland ontdekken? Dan is één van de mogelijkheden om gebruik te maken van het openbaar vervoer op Lanzarote. Dit systeem werkt vrij goed en alles rijdt behoorlijk op tijd. Wel is het handig te weten waar je aan toe bent. Er zijn namelijk een paar verschillen met hoe dit in Nederland werkt.

Qua openbaar vervoer op Lanzarote ben je aangewezen op de bus. Dit is de enige ‘officiële’ vorm van openbaar vervoer op het eiland. Er rijden geen treinen, metro’s, trams of andere vormen van openbaar vervoer. Is de bus geen uitkomst voor je bestemming, dan kan je ervoor kiezen om een shuttlebus of taxi te pakken. Door de verder beperkte opties qua openbaar vervoer op het eiland nemen we deze ook mee in dit artikel.

Alles te weten komen over hoe het openbaar vervoer op Lanzarote werkt? Lees dan snel verder!

De enige vorm van openbaar vervoer op Lanzarote: de bus

De enige echte vorm van openbaar vervoer op Lanzarote is de bus. Hoewel er meerdere buslijnen op het eiland zijn beginnen en eindigen deze vrijwel allemaal in de hoofdstad Arrecife. Vanaf het centrale busstation kan je vrijwel alle grotere plaatsen op het eiland bereiken, waaronder de badplaatsen Playa Blanca, Puerto del Carmen en Costa Teguise. Daarnaast kan je ook eenvoudig de voormalig hoofdstad Teguise bereiken. Verder kan je ook verschillende kleinere plaatsen bereiken.

Een aantal buslijnen die niet in Arrecife beginnen zijn de routes vanaf het vliegveld. Vanaf hier gaan lijnen naar onder meer Puerto del Carmen, Uga en Playa Blanca. Daarnaast zijn er nog enkele korte lijnen vanaf bijvoorbeeld La Santa naar Teguise.

De meest actuele buslijnen en tijden

Op de website van IntercityBus Lanzarote vind je de meest recente en actuele dienstregelingen op het eiland. Deze kan je eenvoudig downloaden, zodat je deze altijd op zak hebt. Via het Twitteraccount van IntercityBus Lanzarote ben je helemaal op de hoogte. Mochten er wijzigingen zijn, dan vind je die daar als eerste.

Let goed op, want de dienstregeling wil nog wel eens veranderen. Het is dus aan te raden om de dag voor vertrek goed te checken wat de actuele tijden zijn. Daarbij rijden bussen niet zeer frequent. Mis je de bus, dan moet je soms een lange tijd wachten.

Buskaartjes kopen

Buskaartjes kan je op twee manieren kopen. Het makkelijkst is om dit gewoon bij de buschauffeur te doen. Het openbaar vervoer op Lanzarote is vrij betaalbaar op het eiland, dus dit is goed te doen. Wel is aan te raden om wat contant geld bij je te hebben.

Een andere manier om je buskaartje te kopen is door van tevoren een buskaart te kopen. Deze kaart kan je weer opnieuw opladen en je krijgt een korting op de ritprijzen. De kaart kan je kopen in de bus zelf of op het centrale busstation in Arrecife. Deze kaart lijkt erg op de OV-kaart.

Shuttlebus naar populaire plekken

Een shuttlebus op LanzaroteVerschillende populaire uitjes en bezienswaardigheden kan je ook met een shuttlebus bereiken. Op die manier hoef je niet gebruik te maken van het openbaar vervoer op Lanzarote, maar kan je wel de mooiste plekken ontdekken. Onder andere de dierentuin van Lanzarote biedt een shuttleservice aan vanaf de grootste en meest toeristische plaatsen. De markt in Teguise biedt ook elke zondag een speciale shuttle aan vanuit Puerto del Carmen of Costa Teguise.

Daarnaast kan je bij veel bezienswaardigheden online een ticket kopen. Vaak zit hier een mogelijkheid bij om een pick-up te regelen vanaf je hotel én kan je eventuele wachtrijen overslaan. Op die manier kan je de mooiste plekken van het eiland zien zonder dat je eigen vervoer hoeft te regelen. Een aantal van deze mogelijkheden hebben we voor je op een rij gezet.

De taxi op Lanzarote

Wil je op een uithoek komen waar een shuttelservice of het openbaar vervoer op Lanzarote niet komt, dan kan je gebruik maken van taxi’s. Deze rijden nagenoeg overal op het eiland. Zelfs de kleinste dorpjes hebben wel een taxistandplaats. Vanaf hier kan je direct de taxi instappen, maar op het eiland kan je ook een taxi aanhouden. Weet je van tevoren al waar je heen wil, dan kan je ook telefonisch alvast een taxi bestellen.

Taxi’s op Lanzarote zijn vrij goedkoop, zeker in vergelijking met Nederland. Afrekenen kan op twee manieren: op de meter of met een vooraf afgesproken tarief. In de regel is het zo dat als je van plaats naar plaats gaat je werkt met een vast tarief. Blijf je binnen een plaats, dan gaat het meestal op de meter. Het is wel handig dit van tevoren even af te spreken met je chauffeur. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.