Gratis bezienswaardigheden op Lanzarote

Gratis bezienswaardigheden Lanzarote Teguise Op vakantie gaan is vaak al prijzig, dus niets lekkerder dan een activiteit die niets kost. Hoewel je voor de meeste bekende bezienswaardigheden op Lanzarote moet betalen, zijn er ook tal van bezienswaardigheden en activiteiten waarbij dat niet hoeft. En zeg nou zelf? Wie houdt er niet van een freebie of onverwachte meevaller. Er zijn op Lanzarote gelukkig behoorlijk veel gratis bezienswaardigheden en activiteiten die je kan ondernemen. Zo kan je het eiland op z’n mooist leren kennen, zonder de hoofdprijs te hoeven betalen.

In deze blog nemen we je mee door de leukste gratis bezienswaardigheden op Lanzarote. Unieke activiteiten en plekken op het eiland waar je niets voor hoeft te betalen. Onze persoonlijke favorieten en de mooiste meevallers, allemaal op een rij. Met deze selectie van gratis bezienswaardigheden zie je het eiland van z’n mooiste kant voor een zeer zacht prijsje.

Gratis bezienswaardigheden vs. betaalde activiteiten

Op Lanzarote zijn er veel activiteiten die wat kosten. Met name de populaire activiteiten, zoals een bezoek aan Nationaal Park Timanfaya, Mirador del Río, Jameos del Agua, Cuava de los Verdes en Jardín de Cactus. Gelukkig zijn er ook activiteiten die niets kosten en vaak een mooi alternatief bieden voor een betaalde activiteit. 

In onderstaand overzicht gaan we verder in op deze gratis bezienswaardigheden op Lanzarote. Wil je echter wel de absolute hotspots bezoeken, maar niet de hoofdprijs betalen? Dan raden we een pakketdeal aan. Vaak kan je dan meerdere hotspots tegen een gereduceerd tarief ontdekken op dezelfde dag of binnen een bepaald aantal dagen.

Overzicht van gratis bezienswaardigheden op Lanzarote

Er is op Lanzarote ontzettend veel te zien en bewonderen. De mooiste, leukste en meest bijzondere gratis bezienswaardigheden hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Van beschutte stranden tot gezellige markten en van bijzondere natuur tot culturele hoogtepunten.

Bezoek aan de stranden van Papagayo

Playas de Papagayo featured De Playas de Papagayo, oftewel de stranden van Papagayo, liggen rond het meest zuidelijke puntje van het eiland. Ze worden gezien als de mooiste stranden van het eiland en dat kunnen wij alleen maar beamen. Het zijn meerdere kleine standen die omringd worden door kliffen en daardoor enorm beschut zijn. Het water heeft een prachtige blauwe kleur. Door de ligging voelt het als een intieme plek waar je écht tot rust kan komen.

De stranden zijn op meerdere manieren te bezoeken. Toegang tot de stranden is volledig gratis en als je in Playa Blanca verblijft kan je het fietsend of wandelend doen, de tocht duurt ongeveer een uurtje te voet. Je kan er ook voor kiezen om de waterbus te pakken, hier moet je wel een ticket voor aanschaffen. Een andere optie is de auto te pakken. Je betaalt dan enkele euro’s entreegeld voor het parkeren.

Charco Verde / Lago Verde

Het groene meer van Lanzarote is een echte publiekstrekker en volledig gratis te bezoeken. Het ligt direct naast El Golfo. El Lago Verde, of Charco de los Verdes, ligt aan een zwart zandstrand en is erg bijzonder om gezien te hebben. Toegang is volledig gratis en je kan een bezoek eenvoudig combineren met andere activiteiten in de buurt of relaxen aan het strand. Wil je het meest optimale plaatje van dit bijzondere meer schieten? Dan raden we je aan om tussen 14:00 en 16:00 uur er te zijn. De zon zorgt dan veelal voor het mooiste en meest heldere zicht op het meer.

Aloe Vera House Museum

Er zijn op Lanzarote meerdere Aloe Vera House Museums te vinden, er is er dus altijd wel eentje bij je in de buurt. Een bezoek aan één van de musea is gratis en reserveren is niet nodig. Hier kom je meer te weten over de achtergrond van één van de belangrijkste producten van Lanzarote, Aloë Vera. 

Een bezoek aan één van de musea duurt vaak een uurtje. Het is daarbij ook mogelijk om mee te gaan met één van de begeleide tours. Ook deze tours met gids zijn gratis. Bij de musea horen uiteraard ook (souvenir)winkeltjes waar je de mooiste aloë vera producten kan aanschaffen. Natuurlijk is dit geen verplichting.

De Salinas de Janubio en Los Hervideros

Los Hervideros featured De Salinas de Janubio zijn zoutvelden en liggen ten zuiden van El Golfo en net naast La Hoya. Het is het grootste zoutwinningsgebied van de Canarische Eilanden. Zoals het hele eiland is deze lagune ontstaan door vulkanische activiteit. Het bezoeken van deze velden is een leuke activiteit om meer te weten te komen over de cultuur en historie van het eiland.

Ideaal is om je bezoek aan Salinas de Janubio te combineren met een bezoek aan Los Hervideros. Dit schitterende uitkijkpunt ligt iets ten noorden van Salinas de Janubio, op zo’n 10 minuutjes met de auto. Hier krijg je een schitterend uitzicht op de ruige westkust van het eiland. Je zou dit zelfs kunnen combineren met een bezoek aan Lago Verde als je meerdere gratis bezienswaardigheden op één dag wil meepakken.

De markt van Teguise

De bekendste markt van het eiland staat in de voormalig hoofdstad Teguise, centraal gelegen op het eiland. In dit stadje lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Indrukwekkende gebouwen en gezellige straatjes vind je hier volop. Elke zondag is er de markt van Teguise.

Een gezellige markt die inmiddels kan worden beschreven als een klein festival. Er zijn honderden kraampjes met natuurlijk verse, lokale producten, maar ook bijzondere souvenirs. Daarnaast zijn er tal van barretjes in de buurt en zijn er foodtrucks van lokale ondernemers. Er is muziek en er wordt volop gedanst. De markt is zo populair dat vanuit de meeste badplaatsen er een speciale dienstregeling op zondag is, maar ook hotels bieden vaak shuttles aan.

Volcàn del Cuervo

Het unieke vulkaanlandschap van Lanzarote kan je natuurlijk ontdekken in het nationaal park, maar Volcàn del Cuervo is ook een zeer mooie plek om te ontdekken. Hier leer je alles over de oorsprong en geschiedenis van het eiland. Deze vulkaan is gratis te bezoeken, maar is één van de hoofdrolspelers in de geschiedenis van het eiland. Meerdere gebeurtenissen omtrent deze vulkaan hebben ervoor gezorgd dat Lanzarote eruit ziet zoals het er nu uitziet.

Rond deze vulkaan kan je prachtig wandelen (blijf wel op het pad!) en geeft je een schitterend uitzicht over de omgeving en oceaan. Daarbij kan je ook direct de vulkaan inkijken. Volcàn del Cuervo is eenvoudig bereikbaar via één van de hoofdwegen en ligt ten noorden van de populaire badplaats Puerto del Carmen.

Het mooiste dorp van Spanje bezoeken

Yaiza featuredMeermaals verkozen tot Mooiste Dorp van Spanje is Yaiza een bezoek meer dan waard. Natuurlijk is het bezoeken van een dorp ook een gratis bezienswaardigheid. Vergeet vooral niet je fotocamera en zorg dat je telefoon goed opgeladen is. Je zal hier tal van foto’s nemen. Het dorp zal je waarschijnlijk ook snel herkennen. Foto’s van het dorp worden veelal gebruikt in advertenties en andere commerciële uitingen over Lanzarote.

De kleuren groen en wit zal je hier het meeste tegenkomen. Bijna alle woningen hebben deze kleurstelling. In het dorp is het prachtig, maar als je iets erbuiten bent zijn de uitzichten vaak nog mooier. De witte huizen tegen de donkere, vulkanische achtergrond is een prachtig gezicht!

Nog meer gratis bezienswaardigheden bezoeken?

Wil je nog meer gratis of zeer schappelijk geprijsde bezienswaardigheden bezoeken? Dan raden we je aan om goed te kijken wat je operator of hotel lokaal aanbiedt. Vaak zijn er excursies naar bijzondere plekken of gebieden op het eiland. De shuttles naar de markt van Teguise zijn hier een voorbeeld van.